latinica  ћирилица
23/02/2021 |  14:31 ⇒ 14:32 | Autor: SRNA

Јujić: Vlada čvrsto opredijeljena za modernizaciju javne uprave

Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Јujić rekla je da je Vlada Srpske čvrsto je opredijeljena za modernizaciju javne uprave koja će počivati na vladavini prava, otvorenosti i transparentnosti, profesionalnosti, efikasnosti i odgovornosti.
Јujić i Satler (foto: Vlada Srpske) -
Јujić i Satler (foto: Vlada Srpske)

Tokom sastanka u Banjaluci sa sa šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU Јohanom Satlerom, Јujićeva je rekla da je spremnost Vlade za reformu javne uprave iskazana kroz usvajanje strateških dokumenata.

Ona je napomenula da su to Strateški okvir za reformu javne uprave, za period od 2018. do 2022. godine i Akcioni plan 2020-2022. godine i podsjetila da u narednom periodu slijedi izrada seta zakonskih rješenja u oblasti javne uprave, a u skladu sa SIGMA principima, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Predstavnici Ministarstva finansija Republike Srpske istakli su da je u završnoj fazi izrade Strategija upravljanja javnim finansijama Srpske za period od 2021. do 2025. godine, kojom će biti jasno definisani pravci reformi u oblasti javnih finansija i zaokružen sistem unapređivanja fiskalne odgovornosti i dugoročne fiskalne stabilnosti Republike Srpske.

Predstavnici EU su istakli da je usvajanje strateškog okvira za upravljanje javnim finansijama na nivou cijele BiH važno i u kontekstu povlačenja sredstava pretpristupne pomoći EU.

Na sastanku je zajednički zaključeno da je uspostavljanje sveobuhvatnih i dobro organizovanih javnih finansija jedan od uslova za uspješne procese reformi i dalji razvoj svih sektora društva.

Ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Senka Јujić i predstavnici Ministarstva finansija Srpske održali su danas sastanak sa šefom Delegacije EU Јohanom Satlerom o realizaciji procesa reforme javne uprave, te o reformskim procesima i realizaciji Programa ekonomskih reformi za period od 2021. do 2023. godine.