latinica  ћирилица
23/02/2021 |  18:11 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Naplata poreza na dobit porasla u doba pandemije (VIDEO)

Zvuči kao paradoks, ali je podatak Poreske uprave Republike Srpske - prihodi od poreza na dobit u januaru veći su u odnosu na isti mjesec prošle godine. I to ne bi bilo čudno da pandemija posljednjih 12 mjeseci nije značajno unazadila domaću i svjetsku ekonomiju. Ekonomisti i poslodavci kažu da je povećanje prihoda od ove vrste poreza ohrabrujuće, ali da treba sačekati podatak za cijelu prošlu godinu.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

U januaru ove godine u Republici Srpskoj ostvareno je skoro 12 miliona KM prihoda od poreza na dobit. Očekivano ili ne, naplaćeno je više novca nego u istom mjesecu prošle godine. Dakle, prije pojave virusa korona i pandemije kod nas.

- Naplaćeno je 16 procenata više ili 1,6 miliona KM u odnosu na januar prošle godine. Dakle, ukupno 11,8 miliona KM - kaže Goran Maričić, direktor Poreske uprave.

To jeste iznenađenje s obzirom na to da poredimo period prije i za vrijeme ekonomske krize izazvane pandemijom, kažu ekonomisti i poslodavci. Smatraju da je više razloga za to. Navode da jedan može da bude intenzivnija aktivnost Poreske uprave, ali i mjere za ublažavanje posljedica virusa korona na ekonomiju.

- Čitavu prošlu godinu radili smo na rashodovnoj strani da se očuva likvidnost - kaže ekonomista Aleksandar Ljuboja.

Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca kaže da je to optimističan podatak, što ne znači da dalje neće biti problema.

Analitika smanjeni uvoz u prošloj godini za 300 miliona KM dovodi u vezu sa povećanim prihodima od poreza na dobit u januaru ove u odnosu na januar prošle godine.

Poslodavci smatraju da treba sačekati kraj februara kada preduzeća predaju finansijske izvještaje za prošlu godinu i vidjeti koliko će prihodi od poreza na dobit biti za prethodnih 12 mjeseci. To će mišljenja su biti značajan ekonomski pokazatelj.