latinica  ћирилица
23/02/2021 |  18:25 ⇒ 21:33 | Autor: SRNA

Sutra nastavak suđenja za aferu "Respiratori"

U Sudu BiH sutra će biti nastavljeno suđenje u predmetu "Fadil Novalić i drugi" u vezi sa nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina", vlasništvo Fikreta Hodžića.
Fadil Novalić (Foto: Avaz/M.AŠČIĆ) -
Fadil Novalić (Foto: Avaz/M.AŠČIĆ)

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora za potrebe Federacije BiH optuženi su i ministar finansija FBiH Јelka Milićević, sudspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Ročište je zakazano za 10.30 časova, objavljeno je na internet stranici Suda BiH.

Novalić, Milićevićeva, Solak i Hodžić, na ročištu koje je održano 29. januara, izjasnili su se da nisu krivi za nabavku 100 respiratora u vrijednosti 10.530.000 KM i zaštitne opreme u vrijednosti 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv virusa korona.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva se tereti za nesavjestan rad u službi.