latinica  ћирилица
23/02/2021 |  18:52 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Pripreme za proljećnu sjetvu (VIDEO)

Dolaskom ljepšeg vremena, intenzivirane su pripreme za proljećnu sjetvu. Poljoprivredne apoteke su dobro snabdjevene repromaterijalom. Cijene pojedinih sjemena, đubriva i dizel goriva više su u odnosu na prošlu godinu, pa je već sada izvjesno da će ovogodišnja sjetva biti skuplja od prošlogodišnje.
Početak sjetve - Foto: RTRS
Početak sjetveFoto: RTRS

U Semberiji će ovog proljeća biti zasijano 32,5 hiljade hektara. Kao i ranijih godina, kukuruz će zauzimati najviše površine i to 26 hiljada hektara.

Ovih dana u poljoprivrednim apotekama zabilježene su gužve. Poljoprivrednici obezbjeđuju repromaterijal kako bi na vrijeme krenuli u sjetvu. Iako će sjetva biti skuplja, u odnosu na prošlu godinu, kažu, sve planirane oranice biće zasijane.

- Svake godine sijem 150 dunuma kukuruzom. I ove godine se pripripremamo za sjetvu, repromaterijal samo što nije stigao, đubrivo sam naručio, a za sjemena traje odabir šta ćemo posijati - kaže poljoprivrednik Petar Dragojlović.

Za sjetvu jednog hektara kukuruza potrebno je obezbijediti 1.400 KM. Regresirano gorivo jeftinije za 50 feninga po litru, i ovog proljeće smanjiće trškove sjetve i obrade oranica. Iako mnogi proizvođači još imaju zalihe povrća, zbog problema sa plasmanom u prošloj godini, proizvodnju neće smanjiti.

- Ove godine planirali smo sjetvu cvekle, bijelog luka, krompira i krastavca. Iako imamo zalihe od prošle godine, ipak ćemo sijati isto toliko, na ukupno 30 hektara - kaže poljoprivrednik iz Golog Brda, Miodrag Lazić.

Značajna stavka u troškovima je mineralno đubrivo, čija cijena od decembra konstantno raste na tržištu BiH, ali i u okruženju, a diktiraju je fabrike.

- Polovinom januara počele su da rastu cijene i tako je i danas. Skoro svake sedmice pomjera se cijena svih varijanti đubriva. Na primjer, Kan je u decembru bio oko 43 KM, a sad je oko 48-49 KM - kaže Stanko Tadić iz poljoprivredne apoteke.

Skuplji repromaterijal neće ugroziti obim i kvalitet proljećne sjetve u Semberiji. Uzimajući u obzir značaj ove proizvodnje, u Odjeljenju za poljoprivredu planiraju nove mjere i veća izdvajanja za agrar.

- Izdvajanja iz gradskog budžeta za sektor poljoprivrede iznosiće minimalno šest odsto i na bazi tih sredstava možemo sprovesti mjere koje smo planirali - kaže Stefan Trifković, načelnik ovog odjeljenja.

Ukoliko vrijeme bude povoljno za nekoliko dana počeće sjetva krompira i graška, a početkom aprila i sjetva kukuruza.