latinica  ћирилица
23/02/2021 |  19:18 ⇒ 21:32 | Autor: RTRS

Derventski vašar na listi nematerijalne kulturne baštine (VIDEO)

Nadaleko poznat Derventski vašar našao se na listi nematerijalne kulturne baštine Republike Srpske, a kao takav mogao bi da konkuriše i za UNESKO zaštitu. Inicijativu i proceduru za sticanje statusa nematerijalnog blaga, uz pomoć Muzeja Republike Srpske, pokrenula je Narodna biblioteka u Derventi.
Derventski vašar (Foto: seesrpska.com) -
Derventski vašar (Foto: seesrpska.com)

Derventski vašar ima poseban značaj za lokalnu zajednicu, prenosi se s koljena na koljeno i živi već 170 godina. Sve su to kriteriji koji su ovu važnu manifestaciju svrstali na listu nematerijalnog kulturnog blaga Republike Srpske.

- Kao takav je zaštićen i prepoznatljiv i predstavlja identitet naroda, pravoslavnih ljudi koji žive na ovim prostorima. Nastao je 1851. godine i rijetko šta u Republici Srpskoj i BiH ima toliku tradiciju - kaže Mirjana Plisnić, direktorka Narodne biblioteke "Branko Radičević".

Vašar je prvobitno bio okupljanje naroda na veselju upriličenom povodom gradnje stare crkve u Srpskoj Varoši,čiju izgradnju je turski sultan odobrio nakon 300 godina zabrane.

- Tada se Derventski vašar održavao u crkvenom dvorištu da bi se za vrijeme austro-ugarske vladavine premjestio na sajmište gdje je i danas. Naravno, tada je imao i privredni značaj, na vašaru se prodavala stoka i predstavljali se razni zanati, a danas ima i proširen karakter i to zabavni - kaže Plisinićeva.

Stariji su pričali da je vašar bio najveća svetkovina tokom godine i da su oni, koji u to vrijeme nisu imale opanke, posuđivali ih da bi posjetili vašar.

Derventski vašar održava se u avgustu na vjerski praznik Velika Gospojina. Traje nekoliko dana i privuče na hiljade ljudi. Grad je prepoznatljiv nadaleko po ovom događaju.

Gradonačelnik Milorad Simić kaže da je uvrštavanje vašara na listu nematerijalne baštine značajno za Derventu koja je nedavno dobila i status grada. 

Sljedeći koraci biće usmjereni na to da Derventski vašar bude uvršten i na UNESKO listu zaštite nematerijalnog nasljeđa, što bi ga učinilo poznatim u cijelom svijetu.

U Muzeju planiraju da izvrše etnološka i etnomuzikološka istraživanja kako bi došli do sadržaja i predmeta derventskog kraja koji bi mogli da prošire listu nematerijalne kulturne baštine ovog kraja.