latinica  ћирилица
23/02/2021 |  19:56 | Autor: SRNA

Јačati saradnju sa zemljama zapadnog Balkana

Ministri spoljnih poslova EU saglasili su se da postoji potreba za jačanje saradnje sa zemljama zapadnog Balkana, saopštio je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj.

Borelj je nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu rekao, da je tokom razgovora istaknuta i potreba jače saradnje i sa Ukrajinom, kao i sa drugim susjedima i partnerima, javila je ukrajinska agencija Ukrinform.

Gostujući na onlajn konferenciji Američkog atlanskog saveza, Borelj je poručio da EU ulaže mnogo novca u zapadni Balkan i da nije fer reći da se EU samo pretvara da želi zemlje iz regiona u svom sastavu.

On je dodao da su Rusija, Kina i Turska, takođe, prisutne na Balkanu, te da se predstavaljaju kao da je njima više stalo do regiona nego Uniji.

Borelj je naglasio da EU ulaže mnogo više u Balkan nego Kina, Rusija i Turska, ali da možda mora bolje da objasni šta i zašto radi u regionu.

- Mi pomažemo, ali zahtijevamo reforme. Ostali ne zahtijevaju. Reforme koje tražimo nisu hir, nego je to potrebno tim zemljama i njihovim stanovnicima, kao što je recimo iskorjenjivanje korupcije. Šteta je ako neki ljudi misle da se samo pretvaramo. To nije fer - poručio je Borelj.