latinica  ћирилица
24/02/2021 |  08:12 ⇒ 08:14 | Autor: SRNA

Brisel planira jasnije označavanje porijekla hrane

Evropska unija planira uvođenje izmjene u načinu označavanja porijekla prehrambenih proizvoda kako bi taj podatak bio transparentniji i da bi se potrošači mogli detaljnije inFormisati o pojedinom proizvodu.
Hrana (Foto: Flickr/Moyan Brenn) -
Hrana (Foto: Flickr/Moyan Brenn)

Članovi Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača pri Evropskom parlamentu juče su u raspravi o tom prijedlogu, koji je dio EU strategije "Od polja do stola", ocijenili da je kvalitet hrane predugo bio prepušten uglavnom tržišnim interesima, što je nanijelo štetu kvalitetu, a samim time i potrošačima, te okolini.

Mišljenja su iznijeli i hrvatski poslanici Biljana Borzan i Tomislav Sokol, koji su u odboru za tu strategiju izvjestioci svojih parlamentarnih grupa, socijaldemokrata i naroda.

Borzan je naglasila da će strategija donijeti značajne promjene u načinu označavanja namirnica, te je upozorila na mogućnost manipulacije oznakama porijekla sastojaka, prenio je "Indeks".

- Strategija predviđa izmjene u sastavu označavanja porijekla hrane, u kojem postoje rupe za koje smatram da dopuštaju sumnjive marketinške prakse. Na tržištu nalazimo proizvode na čijim pakovanjima piše domaće, hrvatsko, slavonsko itd, a glavni sastojci su uvozni - istakla je Borzanova.

Prema njenim riječima, jedini način da potrošač to shvati je da pročita deklaraciju na kojoj su propisana veličina slova tri milimetra. Ona smatra da je to diskriminacija građana.

Borzanova dodaje da je problem u tome što proizvođač može svoj proizvod označiti kao domaći iako su neki od sastojaka iz uvoza.

Navođenje zemlje porijekla trenutno je obavezno za proizvode poput svježeg i zamrznutog mesa, ribe i jaja, a strategija razmatra proširenje obaveze označavanja zemlje porijekla za prehrambene proizvode na kojima za koje je sada dovoljna oznaka "proizvedeno u EU".

EU strategija "Od polja do stola" predviđa donošenje niza mjera kojima bi se poboljšao kvalitet hrane i, u skladu sa Evropskim zelenim planom, podstakao prelazak na održivu proizvodnju i potrošnju.