latinica  ћирилица
24/02/2021 |  08:14 ⇒ 10:39 | Autor: RTRS

Dejan Ristić - svestrani slijepi mladić (VIDEO)

Dejan Ristić iz Srpca pravi je dokaz da se sve može kad se hoće. Ovaj mladić je slijep od rođenja, ali to ga nije spriječilo da nauči da svira harmoniku i klavijature. Uz mnogo truda i rada završio je i Filološki fakultet u Banjaluci, gdje je stekao zvanje profesora engleskog jezika. Ali Dejan ne staje, zanima ga još štošta.
Dejan Ristić - Foto: RTRS
Dejan RistićFoto: RTRS

Bez učenja noti, spontano, prsti su krenuli sami da sviraju po harmonici. I tako punih 30 godina. Dejan Ristić iz Srpca prve melodije je sam savladao, da bi potom uporedo sa redovnom nastavom pohađao i nižu muzičku školu u Derventi. I danas imam osjećaj da imam nekog duhovnog vodiča dok sviram.

- Јoš sa četiri godine, kada čujem neku pjesmu, rukama sam pratio ritam, kao da sam znao da ću time da se i bavim - priča Dejan.

A umjesto kolača za krsnu slavu, kući je stigla prva harmonika.

Dejanova majka kaže da je pred krsnu slavu Đurđevdan, išla da kupi namirnice i materijal za kolače, ali je ugledala harmoniku. Znajući koliko želju ima da dobije taj instrument, kupila ju je, a kolači su, priča kroz osmijeh, morali da sačekaju. Harmonika je bila velika i teška za Dejanov uzrast, ali uspio je da se izbori s njom.

Nakon što je stekao i muzičko obrazovanje, Ristić se ostvario kao autor. Pisao je tekstove i komponovao, a njegova pjesma "Poruka života" za koju je napisao tekst i muziku, može se poslušati na Јutjubu.

Dejan je tokom studentskih dana napisao muziku za devet numera koje se nalaze na albumu pjevača Ranka Plavšića, a nekoliko tekstova koji su nastali proteklih godina, čekaju pravi trenutak da ugledaju svjetlost dana.

Iako mu je muzika najveća ljubav, Dejan je završio i Filološki fakultet na Odsjeku za engleski jezik i književnost. I ne samo to. Oprobao se i u latinoameričkim plesovima.

Ovaj svestrani mladić kaže da za njega ne postoje granice, sve prepreke uglavnom brzo preskače. Uvjeren je da će svojim primjerom uticati da se promjeni svijest onih koji unaprijed osuđuju osobe sa hendikepom na neuspjeh.