latinica  ћирилица
24/02/2021 |  08:19 ⇒ 12:56 | Autor: SRNA

Tuleković: "Dara iz Јasenovca" je priča svakog stanovnika Potkozarja

Direktor Јavne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" Tanja Tuleković istakla je da emotivna priča u filmu "Dara iz Јasenovca" o životu i tragičnoj sudbini desetogodišnje djevojčice i njene porodice predstavlja i ličnu priču svakog stanovnika Potkozarja, koje je tokom Drugog svjetskog rata bilo izloženo neviđenom ustaškom teroru i stravičnim zločinima.
Dara iz Јasenovca (ustupljena fotografija) -
Dara iz Јasenovca (ustupljena fotografija)

Tulekovićeva je istakla da je ovaj film zasnovan na istinitim istorijskim činjenicama i da sigurno predstavlja jedan od malih, ali i velikih koraka u prikazivanju istine o stradanju Srba u koncentracionom logoru Јasenovac i Nezavisnoj državi Hrvatskoj /NDH/.

Ona je istakla i značaj njegovanja kulture sjećanja, te da nove generacije treba da znaju o tom nesretnom i teškom periodu naše istorije kada su ljudi, žene i djeca ubijani samo zato što su Srbi, Јevreji ili Romi.

- A tu kulturu sjećanja treba i dalje gajiti i očuvati kako se ovakvi i slični zločini nikada više ne bi ponovili - rekla je Tulekovićeva za "Glas Srpske".

Ona vjeruje da će nakon ovog filma biti i drugih sličnih projekata, te smatra izuzetno važnim da se očuva sjećanje na žrtve.

- Taj period postojanja NDH i koncentracionog logora Јasenovac ne može se ispričati samo u jednom filmu. Zato mislim da će `Dara` podstaknuti i druge reditelje, ali i književnike i istoričare da se pozabave ovom još neispričanom pričom o stravičnom stradanju Srba u NDH - rekla je Tulekovićeva.

Ona je navela i da je nakon prikazivanja filma znatno povećana posjećenost sajtu Spomen područja "Donja Gradina", naročito iz inostranstva.

- U ovom trenutku najvažnije je da smo krenuli sa snimanjem ovakvih filmova, ali i da imamo ustanovu kao što je Spomen-područje `Donja Gradina` koje čuva uspomenu na sve žrtve koncentracionog logora Јasenovac - rekla je Tulekovićeva.