latinica  ћирилица
24/02/2021 |  08:44 ⇒ 08:45 | Autor: SRNA

U Hagu statusna konferencija Haradinaju i Gucatiju

Statusna konferencija u procesu protiv predsjednika i potpredsjednika Udruženja ratnih veterana terorističke OVK Hysnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za danas pred sudijom za prethodni postupak Specijalnog vijeća sa sjedištem u Hagu.
Specijalni sud u Hagu za zločine OVK (Foto: Gazeta Alo) -
Specijalni sud u Hagu za zločine OVK (Foto: Gazeta Alo)

Gucati i Haradinaj optuženi su za opstrukciju postupaka pred Specijalnim vijećima i objelodanjivanje identiteta svjedoka i nalaze se u pritvoru u Hagu od hapšenja krajem septembra prošle godine.

Specijalno tužilaštvo za ratne zločine terorističke organizacije OVK zatražilo je od suda da im produži pritvor, jer i dalje postoji opasnost od bjekstva i mogućnost dalje opstrukcije postupka i zastrašivanja svjedoka.

Na statusnoj konferenciji, kojoj Gucati i Haradinal ne moraju prisustvovati lično, biće riječi o objelodanjivanju dokaza tužilaštva njihovoj odbrani i procjenama kada može početi suđenje, prenose beogradski mediji.

Gucati i Haradinaj su 25. septembra 2020. godine i iz Prištine prebačeni u pritvorski objekat u Hagu.

Potvrđena optužnica ih tereti za ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svjedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Oni su optuženi da su, najkasnije, od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za novinare, kao i putem izjava na društvenim mrežama i skupovima koje su prenosili mediji, neovlašteno otkrili zaštićene informacije, uključujući podatke o potencijalnim svjedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

- Optužbe iz potvrđene optužnice počivaju na dobro utemeljenoj sumnji da su Gucati i Haradinaj potencijalnim svjedocima upućivali potcjenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali namjeru da sabotiraju rad Specijalnih vijeća - saopšteno je iz suda povodom potvrđivanja optužnice.