latinica  ћирилица
24/02/2021 |  09:54 ⇒ 09:55 | Autor: SRNA

Za pet dana 12 požara na otvorenom

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saopštilo je da je u posljednjih pet dana u Srpskoj evidentirano 12 požara na otvorenom, te da je u požaru u Kotor Varošu jedno lice smrtno stradalo.
Požari u Hercegovini - Foto: RTRS
Požari u HercegoviniFoto: RTRS

MUP poziva građane da spaljivanje korova i drugog gorivog materijala, prilikom uređenja imanja, obavljaju samo za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje mogu kontrolisati.

Iz MUP-a podsjećaju da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre.

Ovim zakonom definisana je kazna od 100 KM do 1.000 KM za prekršaj fizičkog lica koje pali korov i drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i ne preduzme sve neophodne radnje s ciljem sprečavanja širenja vatre.

Iz MUP-a napominju da je nekontrolisano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja, čest uzrok požara.

S obzirom na to da u narednom periodu predstoji proljećno krčenje i uređenje poljoprivrednog zemljišta, posebnu opasnost predstavlja nekontrolisano spaljivanje gorivog materijala u blizini šumskih kompleksa i zasada, navodi se u saopštenju.

MUP poziva građane da nakon spaljivanja ugase ostatke nesagorene materije, kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gorenja i požara.

U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je odmah obavijestiti vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 112.

MUP će u okviru svojih ovlaštenja preduzimati zakonom propisane mjere protiv lica koja su izazvala požar i time ugrozili živote i zdravlje ljudi i pričinili materijalnu štetu, dodaje se u saopštenju.