latinica  ћирилица
24/02/2021 |  10:28 ⇒ 12:56 | Autor: RTRS

Slavnić: I uz mjere možemo biti aktivni; Panika nije dobar saveznik (VIDEO)

Za razliku od početka pandemije, sada nam se javljaju osobe koje su preležale virus koronu, ali i osobe koje nisu prelažale kovid, ali jeste neko od članova njihove porodice, kaže Divna Slavnić, psiholog Centra za mentalno zdravlje, gostujući u našem Јutarnjem programu.
Divna Slavnić - Foto: RTRS
Divna SlavnićFoto: RTRS

- Sve ono što možemo, a izbori su brojni, u smislu da osoba može da se kreće uz određene mjere, i da radi ono što želi. Da priča o svojim strahovima, šta je tišti, muči, jer najgori je oblik zatvaranje u sebe. Veoma važno je da svaka osoba radi ono što voli, što je umiruje, a uslučaju bilo kavih smetnji da se javi za uslugu centrima za mentalno zdravlje. Dobro je osjećati se i tužno, i veselo, ali pričati o tome. Najvažnije da je osoba aktivna u onome što voli da radi. Panika nije dobar saveznik - pojašnjava Slavnić.

On je istakla i koja starosna struktura najčešće se javlja u centre za mentalno zdravlje.

- Najčešće nam se obraćaju pacijenti mlađeg životnog uzrasta. To su osobe koje su preležale virus, ali su nastavili da se plaše za svoje zdravljei po njihovom mišljenju otežan im je put da se vrate na svoje stare životne aktivnosti, da ih nazovemo tako, odnosno na ono što je bilo prije epidemije - istakla je Slavnić.

Psiholog Centra za mentalno zdravlje objašnjava da ne treba se stidjeti takvog stanja.

- Najvažniji je taj prvi susret, da se dođe u ustanovu da se zatraži pomoć, a sve posle je lakše. Normalo je osjećati nelagodu, ne treba se stidjeti. Ali sve ono što možemo, i kako reagovati, na to utiče mnogo faktora. Genetska predispozicija, vaspitni stilovi, okolinski kontakti, sve ono što čini jednu osobu. Ako fokusiramo pažnju samo na virus koronu, veća je vjerovatnoća da ćemo biti podložniji svemu tome - istakla je Divna Slavnić.