latinica  ћирилица
24/02/2021 |  10:34 ⇒ 14:56 | Autor: RTS

Kon: Pojačan nadzor u školama, nova sjednica u petak

Na današnjoj sjednici Kriznog štaba Srbije nisu usvojene nove epidemiološke mere, ali je jedinstven stav da se preko vikenda mora nešto preduzeti, pa će odluka o tome biti donesena na narednoj sjednici štaba, u petak, rekao je epidemiolog dr Predrag Kon.
Predrag Kon (foto: Tanjug / Slobodan Miljević) -
Predrag Kon (foto: Tanjug / Slobodan Miljević)

Kon kaže da je jasno da se epidemijska situacija pogoršala i da treba pojačati kontrolu kako bi se spriječilo dalje ubrzano prenošenje virusa.

- U toku sastanka bilo je razmjena mišljenja, različitih stavova, ali došli smo do jedinstvenog stava da se preko vikenda mora preduzeti nešto, a ostavljeno je da se to iskristališe i pripremi prijedlog koji bi u petak bio usvojen - rekao je Kon novinarima nakon sjednice. 

Prema njegovim riječima, neophodno je pojačati kontrolu nadzora i u školama.

- Pojačaće se nadzor obolijevanja u školama, za sada nemamo podatke koji ukazuju na veliki rizik. To je važno, jer su iskustva iz drugih zemalja pokazala da se prenošenje dešavalo u školama - rekao je član Kriznog štaba. 

On je podsjetio da svaka škola ima mogućnost da, ako se u jednoj grupi pojave dva slučaja zaraze, cijela grupa prelazi na onlajn nastavu, odnosno to je u nadležnosti svake škole i lokalnog zavoda na terenu.

Epidemiolog je dodao da su mhesta odakle se prenosi infekcija ski-centri i zimovališta. 

Kon: Ko se premišljao – vrijeme je da se vakciniše

Bez imunizacije nije moguće pobijediti pandemiju i onaj ko se premišljao – vrijeme je da se odluči da se vakciniše, istakao je dr Predrag Kon.

On je podsjetio da kolektivni imunitet uvijek zaustavlja pandemiju i epidemiju.

- To će se desiti i ovog puta. Kada zavisi od brzine kojom budemo sproveli imunizaciju. Ako čekamo prirodnim putem da se to dogodi, to će potrajati - objasnio je on.

Kon je rekao da su veoma optimistične prognoze da do ljeta steknemo kolektivni imunitet, ali i da to nije nemoguće.

- Ono što treba svi da znaju jeste da bez imunizacije neće uspjeti da se pobijedi pandemija. Onaj ko se premišljao vrijeme je da se odluči, da riješi da se vakciniše, jer je to najznačajnije u ovom trenutku - podvukao je Kon.

Upitan za osobe koje su nakon dobijanja vakcine oboljele, Kon je ukazao na to da je virus masovno u cirkulaciji i da može biti asimptomatskih slučaja, odnosno da neko ko nema tegobe dođe na vakcinaciju a da se one naknadno pojave.

Može, dodaje, i da se desi da se neko poslije prve doze, prije nego što razvije zaštitu, inficira.

Ali, kaže, utisak je da su takvi slučajevi blagi i da nema težih oblika oboljenja.