latinica  ћирилица
24/02/2021 |  10:37 ⇒ 12:24 | Autor: SRNA

Pravilnikom do ostvarivanja prava ranjivih kategorija djece

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske radi na izradi novog pravilnika čiji je cilj omogućavanje ranjivim kategorijama djece da ostvare prava na uključivanje u vaspitno-obrazovni proces i neki od programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja.
Ministarstvo prosvjete i kulture - Foto: RTRS
Ministarstvo prosvjete i kultureFoto: RTRS

Pravilnik o načinu i uslovima ostvarivanja programa u predškolskim ustanovama za djecu sa smetnjama u razvoju, potrebno uskladiti sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, koji je usvojen prošle godine, saopšteno je iz Ministarstva.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra prosvjete Nataša Cvijanović istakla je da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju propisano da škole za djecu sa smetnjama u razvoju mogu da budu resursni centar za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje.

- Isto tako, propisano je da one pružaju stručnu pomoć predškolskoj ustanovi u radu sa djecom sa smetnjama u razvoju, a ovim pravilnikom je bilo potrebno definisati način saradnje između predškolskih ustanova i škola za djecu sa smetnjama u razvoju - navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je Ministarstvo obavilo konsultacije sa predškolskim ustanovama, Republičkom pedagoškim zavodom i školama za djecu sa smetnjama u razvoju, kao i da je tekst pravilnika bio objavljen na stranici Ministarstva kako bi bio dostupan svim zainteresovanim subjektima.

Iz Ministarstva pojašnjavaju da je definisano da stručna lica iz resursnog centra za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje pružaju stručnu pomoć predškolskoj ustanovi prilikom opservacije i procjene djece kod kojih je uočeno odstupanje od tipičnog razvoja, pri izradi individualizovanog programa i prilikom obavljanja indidvidualnog defektološkog rada.

Precizirano je da zaposleni u resursnim centrima za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje prilikom obavljanja ovih i drugih poslova propisanih Zakonom o svom radu vode evidenciju i daju stručno mišljenje koje čini sastavni dio knjige za praćenje razvoja i učenja djeteta.