latinica  ћирилица
24/02/2021 |  12:12 ⇒ 14:06 | Autor: SRNA

Košarac: FBiH usporava proces izvoza konzumnih jaja u EU

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac pozvao je nadležne institucije u Federaciji BiH da intenziviraju aktivnosti i dostave neophodne podatke kako bi BiH bio odobren program kontrole salmonele, što je uslov za odobravanje izvoza konzumnih jaja u EU.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Ovaj program podrazumijeva smanjenje broja zaraženih životinja na godišnjem nivou i računa se na nivou BiH, ali zbog činjenice da uzorkovanje nije sprovedeno na svim farmama u Federaciji BiH, trenutno to nije moguće sprovesti - ukazao je Košarac.

On je pozdravio aktivnosti koje je Republika Srpska realizovala na ovom planu, ali i izrazio zabrinutost zbog činjenice da FBiH koči proces izvoza konzumnih jaja u EU, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

- Nedopustiva je tromost nadležnih institucija Federacije BiH u ovom slučaju. Njihova obaveza je da završe svoj dio posla, ali to nisu uradili. Takvo ponašanje usporava naša nastojanja i potrebu da domaćim privrednicima omogućimo izlazak na tržište EU i zaštitimo domaću proizvodnju - poručio je Košarac.

On je naglasio da su, u međuvremenu, ispunjeni ostali uslovi EU u vezi sa mogućnošću izvoza konzumnih jaja iz BiH.

- Očekujem i apelujem na nadležne institucije FBiH da u promptnom roku dostave kompletan izvještaj o službenim kontrolama i uzorkovanjima na svim farmama. To je ključni korak u otvaranju evropskog tržišta za naše proizvođače i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta - zaključio Košarac.