latinica  ћирилица
24/02/2021 |  12:15 ⇒ 14:05 | Autor: SRNA

Petričević: Aktivno radimo na stvaranju boljeg poslovnog ambijenta

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske aktivno je na stvaranju ambijenta boljeg poslovanja malih i srednjih preduzeća i u tom pravcu su u pripremi strategija razvoja malih i srednjih preduzeća do 2027. godine i zakon o društvenom preduzetništvu, izjavio je resorni ministar Vjekoslav Petričević
Vjekoslav Petričević na skupu  u Tesliću - Foto: SRNA
Vjekoslav Petričević na skupu u TeslićuFoto: SRNA

- Ministarstvo u svom programu radi na izradi strategije razvoja malih i srednjih preduzeća za period 2021-2027. godina koja će se ubrzo naći na sjednici Vlade, kao i zakona o društvenom preduzetništvu, koji je u završnoj fazi, i koji će uticati na stvaranje boljeg ambijenta poslovanja - rekao je novinarima Petričević, koji je prisustvovao stručnom skupu "Kako do boljih instrumenata podrške biznisima" u Tesliću.

Petričević je kao cilj strategije najavio podršku razvoju malih i srednjih preduzeća u zajedničkoj komunikaciji sa privrednicima, i u tom pravcu ukazao i na značaj Zakona o slobodnim zonama, koji je nedavno usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske, s ciljem privlačenja domaćih i stranih investitora.

- Cilj je da se podigne nivo poslovne aktivnosti i steknu uslovi za otvaranje radnih mjesta, kvalitetnijeg usavršavnja naših radnika u okviru takvih organizacija. Obično su to kompanije sa velikim brojem zaposlenih - rekao je Petričević.

On je podsjetio da je resorno ministarstvo prošle godine isplatilo oko 8.000.000 KM podsticajnih sredstava svim privrednim subjektima koji su izvršili povećanje plate svojim radnicima, i naveo da je isti iznos na raspolaganju i za tekuću godinu.

Prema njegovim riječima, organizovanje stručnih skupova ovog tipa poboljšavaju opštu sliku za razvoj privrednog ambijenta.

Ministar razvoja, preduzetništva i obrta Federacije BiH Amir Zukić ocijenio je korisnim današnji skup i mogućnost da dva entitetska ministarstva, zajedno sa nevladinim sektorom, razgovaraju o boljem privrednom ambijentu malih i srednjih preduzeća kada je riječ o regulatornom okviru i sistema podsticaja, te pokušaju njihovih standardizacija na entitetskom nivou.

On je naveo da federalno ministarstvo u tom pravcu radi na izradi tri zakonska projekta, od kojih su dva u parlamentarnoj proceduri, a treći u pripremi.

- Riječ je o zakonu o preduzetničkoj infrastrukturi i zakonu o podsticaju razvoja male privrede koji smo uskladili sa standardima EU. U pripremi je zakon o obrtu i srodnim djelatnostima - rekao je Zukić, koji očekuje da se njihovom primjenom smanji postojeći broj administrativnih barijera.

Stručni skup "Kako do boljih instrumenata podrške biznisima" organizuje Udruženje za poduzetništvo i posao "Link", čiji je predsjednik Tomislav Majić ukazao na potrebu unapređenja zakonodavnih okvira i poslovnih zona i inkubatora, kao i drugih instrumenata pomoći razvoju preduzetništa.

On je ocijenio da zakonodavni okvir treba praviti prema potrebama domaćih malih i srednjih preduzeća, kao i velikim kompanijama, i naveo da su domaći privrednici trenutno preopterećeni raznim parafiskalnim naknadama.

- U BiH je trenutno preopterećen rad i treba rasteretiti neposredan rad jer doprinosi u Federaciji iznose oko 73 odsto, a u Republici Srpskoj oko 62 odsto. Smatramo da to treba skinuti na oko 40 odsto osnovnog dohotka kako bi se mogla povećati plata neposrednim izvršiocima, odnosno povećati potrošnja, što bi napravilo zamajac za pokretanje ekonomije - rekao je Majić.

Skup se održava u okviru projekta "Ubrzanje socio-ekonomskih reformi većim uključivanjem u proces EU integracija", koji finansira Ambasada Holandije u okviru programa MATRA.