latinica  ћирилица
24/02/2021 |  12:18 | Autor: SRNA

Premijera predstave "Djevojčica i drvo" u Dječijem pozorištu

Predstava Selme Parisi "Djevojčica i drvo" u režiji Zijaha Sokolovića sutra će biti premijerno odigrana u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.
Banjaluka: Dječije pozorište (foto:djecijepozoristers.ba) -
Banjaluka: Dječije pozorište (foto:djecijepozoristers.ba)

Parisijeva je pojasnila da je riječ o modernoj bajci u kojoj najstarije drvo na svijetu spasi djevojčica.

- Temu koja proizilazi iz stvarnosti obradili smo kao bajku. Mislim da su takve stvari danas izuzetno bitne i da će predstavu vidjeti što veći broj djece - rekla je Parisijeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Sokolović je istakao značaj predstava kao što je "Djevojčica i drvo", u kojima se djeca informišu i edukuju o društvenim problemima sa kojima se susreću u životu.

- U pozorištu za djecu uvijek razmišljamo da im prikažemo bajke kako se ona ne bi šokirala od stvarnosti. Tako da je ovo bajka o tome da li djevojčica može da spasi drvo. Naravno da ne može kada govorimo o realnosti u kojoj živimo i u kojoj se šume sijeku bez osjećaja - rekao je Sokolović.

On je naveo da u predstavi djevojčica, kao predstavnik svijeta, može da spasi drvo, odnosno čovječanstvo.

- Naša predstava ima optimizam i želju da djeca, ali i njihovi roditelji, shvate da mogu da promijene svijet i spasu drvo koje nam daje dušu i tijelo - rekao je Sokolović.

Glumica Đurđa Babić, koja glumi djevojčicu u predstavi, pojasnila je da se predstava bavi savremenim, užurbanim svijetom iz kojeg dolazi djevojčica, a kada se zatekne u prirodi shvata da priroda diše, da živi i da je ona dio te prirode.

Ona je dodala da ljudi često zaboravljaju i zanemaruju činjenicu da su sastavni dio prirode, te uništavajući je neodgovornim ponašanjem oduzimaju budućnost djeci.

- Živimo u brzom svijetu, svedeni smo na broj, te izgaramo u želji da imamo sve odmah i sada. Nemamo vremena da se bavimo pravim stvarima kao što je duša, odnosno suština života - istakla je Babićeva.

Predstava će biti odigrana u Dječijem pozorištu Republike Srpske sa početkom u 18.00 časova.