latinica  ћирилица
24/02/2021 |  12:25 | Autor: SRNA

Neustavne pojedine odredbe Zakona o prekršajima

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da pojedine odredbe Zakona o prekršajima Republike Srpske nisu u saglasnosti sa Ustavom Srpske.
Ustavni sud Republike Srpske - Foto: RTRS
Ustavni sud Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz ovog suda je saopšteno da je utvrđeno da član 191 stav pet Zakona o prekršajima Republike Srpske nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske.

- Ustavni sud je utvrdio neustavnost navedene odredbe, kojom je propisano da će se okrivljeni u pouci o pravnom lijeku podučiti da se žalbom rješenje može pobijati samo u pogledu izrečene sankcije, jer relevantne ustavne odredbe svakome garantuju pravo na žalbu protiv odluke kojom se rješava o njegovom pravu ili na zakonom zasnovanom interesu - navodi se u saopštenju.

S ozbirom na to, naglašava se, Ustavni sud je ocijenio da je zakonodavac osporenom odredbom trebao dati okrivljenom mogućnost pobijanja odluke o prekršaju iz svih osnova koji su zasnovani na njegovom pravnom interesu, a ne samo u pogledu izrečene sankcije.

Ustavni sud Srpske nije prihvatio inicijative za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske, Zakona o izvršnom postupku i Zakona o socijalnoj zaštiti, kao i ocjenu određenih podzakonskih normativnih akata.