latinica  ћирилица
24/02/2021 |  13:19 ⇒ 13:22 | Autor: RTRS

Film "Sreten, zaboravljeni vajar" na programu Dokfesta u subotu

Od 25. do 28. februara u Kombank Dvorani u Beogradu održaće se treći Međunarodni festival dokumentarnog filma DOK#3.
Film "Sreten, zaboravljeni vajar" - Foto: RTRS
Film "Sreten, zaboravljeni vajar"Foto: RTRS

Usljed epidemiološke situacije, publiku očekuje i jedna novina. Pored redovnog programa festivala u salama, neki naslovi naći će se i na onlajn platformi  www.mojoff.net.

Festival će, 25. februara u Sali 6 Kombank Dvorane, otvoriti film "Poslednji i Prvi čovek" , u režiji poznatog kompozitora Јohana Јohansona, koji ovim neobičnim dokumentarcem pravi monumentalni esej o našoj predstojećoj propasti.

Film vizuelizuje detalje brutalističkih spomeničkih kompleksa nastalih u Јugoslaviji između 1960. do 1980. godina prošlog veka, dok sliku prati naracija koju čita slavna glumica Tilda Svinton.

U okviru glavnog programa naći će se još 10. filmskih ostvarenja, dok će festival i ove godine predstaviti selekciju debitantskih dugometražnih dokumentaraca, ENTER DOK, koja će biti takmičarskog karaktera. U selekciji će se naći dva filma domaćih reditelja "Putovanje" rediteljke Aleksandre Mitrić Štifanić i film "Sreten", zaboravljeni vajar“ u režiji Danijela Pavlovića a po scenariju Saše Berendike.

Sreten, zaboravljeni vajar je film o vremenu i životu čovjeka koji je mogao da ujedini ono što je danas nepomirljivo. Dete pravoslavnog sveštenika. ljevičar po ubjeđenju. Patriota po rođenju. Revolucionar po genu. Mladobosanac, rusofil , pariski đak, srpski nacionalista, levičar, krajišnik, akademik, moderni tradicionalista...

Prijatelj Mustafe Golubića, Đakometija, Dragiše Vasića, Isidore Dankan, Vladislava Ribnikara, Ive Andrića, Kriste Đorđević, brat narodnog heroja Mladena Stojanovića u Nedićevoj Srbiji... Film je "izvajan“ prema memoarima koji bacaju novo svjetlo na turbulentna vremena koja su oblikovala gorštaka i patriotu u "pjesnika" među vajarima.

Pisac, likovni teoretičar i kritičar, osnivač Akademije likovnih umjetnosti u Beogradu. Јedna od najautentičnijih ličnosti srpske likovne, kulturne, pa i javne scene u prvoj polovini 20. vijeka. Nažalost, samo mali broj ljudi u uskim stručnim krugovima zna tek toliko da je Sreten Stojanović autor monumentalnih spomenika poput onog: Karađorđu ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, Njegošu ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu...

Film "Sreten, zaboravljeni vajar" je na programu Dokfesta u subotu 27. februara u 17:00.