latinica  ћирилица
24/02/2021 |  13:26 ⇒ 19:09 | Autor: SRNA

Iz Bihaća izmješteno 168 migranata u prihvatni centar "Lipa"

Služba za poslove sa strancima BiH izmjestila je 168 migranata iz napuštenih objekata u Bihaću i autobusima ih transportovala u privremeni prihvatni centar "Lipa".
Migranti (Foto: Služba za poslove sa strancima) -
Migranti (Foto: Služba za poslove sa strancima)

Migranti su izmješteni iz napuštenih objekata bivše bihaćke fabrike "Krajina-metal" i nekadašnjeg Doma penzionera, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima.

Migrante je po dolasku u centar "Lipa" pregledao ljekarski tim i kod 20 je utvrđeno postojanje parazita koji izaziva šugu, tako da su odmah medicinski tretirani.

Nakon medicinskih pregleda uslijedila je biometrijska provjera lica i pokrenut proces njihove registacije i izdavanja ID kartica, te podjela prehrambenih i neprehrambenih proizvoda.

Za postupak izmiještanja angažovano je više policijskih službenika, dodatnog osoblja Službe za poslove sa strancima, koji su Inspektorima Službe pružili asistenciju u sprovođenju relokacije migranata.

Bili su angažovani i medicinski timovi humanitarnih organizacija "SOS" iz Bihaća i kantonalnog Crvenog krsta, koji su migrantima obezbijedili medicinske preglede na licu mjesta.

- Navedene operativne aktivnosti rezultat su zaključaka sa prethodno održanih sastanaka sa ministrom bezbjednosti u Savjetu ministara, predstavnika Službe i predstavnika MUP-a Unsko-sanskog kantona. Ove aktivnosti biće nastavljene i u narednom periodu - navodi se u saopštenju.