latinica  ћирилица
24/02/2021 |  13:47 ⇒ 13:49 | Autor: SRNA

BiH nema centralno skladište, radioaktivni otpad na 19 lokacija

BiH ni sedam godina od usvajanja Zakona o radijacionoj i nuklearnoj bezbjednosti nema centralno skladište za radioaktivni otpad, rečeno je danas na sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.
Radioaktivni otpad - Foto: RTRS
Radioaktivni otpadFoto: RTRS

Direktor Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Marinko Zeljko u obraćanju na sjednici Komisije, na kojoj je razmatran izvještaj o reviziji efekta o temi "Aktivnosti institucija BiH na osiguravanju radijacione i nuklearne bezbjednosti", rekao je da u BiH postoji 19 privremenih skladišta za radioaktivni otpad.

On je istakao da to predstavlja svojevrstan rizik za bezbjednost i da bi bilo daleko lakše na jednom mjestu čuvati taj otpad.

- Putem institucija pokušavamo naći rješenje za naše centralno skladište - rekao je Zeljko, koji kao moguće rješenje vidi da se za te namjene dodijeli jedna od neperspektivnih vojnih lokacija.

On je istakao da je Republika Srpska uspostavila kontakt sa Institutom u Vinči, u Srbiji, u vezi sa prihvatanjem ove vrste otpada, te da problem ostaje Federacija BiH.

Zeljko je naveo da su oštre ocjene iz izvještaja koji je sačinila Kancelarija za reviziju institucija BiH u vezi sa odlagalištem nuklearnog otpada koje Hrvatska planira da gradi na granici sa BiH, a koje se tiču Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost, navodeći da Agencija od 2015. godine preduzima aktivnosti iz svojih nadležnosti.

Član Komisije Mirjana Lepić Marinković istakla je da je riječ o temi koja se tiče svih u BiH i zamjerila što Agencija za sedam godina nije predložila nijednu lokaciju za centralno skladište.

Komisija je usvojila izvještaj o izvršenoj reviziji i predložila Predstavničkom domu usvajanje zaključka kojim bi od Savjeta ministara i Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost bilo zatraženo da da u roku od šest mjeseci obavijeste ovaj dom o planiranim i preduzetim aktivnostima na realizaciji preporuka iz izvještaja.

Komisija je danas razmatrala i izvještaj Kancelarije za reviziju institucija BiH o izvršenoj reviziji o temi "Pretpostavke za efikasno upravljanje intervencijama u slučaju incidentnog zagađenja mora".

Glavni revizor Hrvoje Tvrtković upoznao je članove Komisije da je riječ o projektu međunarodne revizije u kojem su učestvovale i Hrvatska, Italija, Albanija, Slovenija i Crna Gora, ocijenivši da je izvještaj koristan kako bi se sagledalo gdje je BiH u vezi sa ovom problematikom.

Uz ovaj izvještaj Komisija je usvojila i predložila Domu da usvoji zaključak kojim se od ministarstava spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, komunikacija i transporta, te bezbjednosti u Savjetu ministara traži da u roku od šest mjeseci obavijeste Predstavnički dom o planiranim i preduzetim aktivnostima na realizaciji preporuka iz izvještaja.

Komisija je podržala i u dalju parlamentarnu proceduru uputila poslaničku inicijativu Vlatka Glavaša da se nadležnom ministarstvu i Savjetu ministara predloži da adekvatno valorizuju plasman košarkašica BiH na Evrobasket nakon 22 godine.

Danas su na znanje primljeni izvještaj Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period januar - juni 2020. godine, te informacije o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće budžetske rezerve za period januar - juni i januar - septembar 2020. godine.