latinica  ћирилица
24/02/2021 |  14:20 | Autor: SRNA

Vulin: Zašto nijedan evropski zvaničnik ne posjeti srpske grobove?

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da udžbenik istorije moraju napisati srpski izdavači, a ne dozvoliti da strani izdavači objašnjavaju šta je Јasenovac, a šta Srebrenica, te da ne može da razumije da nijedan evropski zvaničnik nikad nije posjetio srpske grobove.
Aleksandar Vulin - Foto: RTRS
Aleksandar VulinFoto: RTRS

- Ne mogu da razumijem da bijele marame majki Srebrenice zaslužuju poštovanje, a da crne marame srpskih majki ne zaslužuju - rekao je Vulin na sjednici Skupštine Srbije, na kojoj se raspravlja o međunarodnim sporazumima.

On je poručio poslanicima da ne dozvole zaborav Јasenovca i Јadovna /ustaških logora u Drugom svjetskom ratu, gdje su mučeni i ubijani Srbi/.

Vulin je naveo da udžbenik istorije treba da napišu srpski izdavači, jer će se u njemu naći bar stranica o Јasenovcu, a da se za udžbenike iz drugih predmeta, mogu boriti na tržištu, prenijeli su beogradski mediji.

- Ne treba da dozvolimo da nam strani izdavači objašnjavaju šta je Srebrenica, a šta je Јasenovac, jer će se naći neka drugosrbijanska bitanga koja će reći da je priča "Dara iz Јasenovca" ratno huškanje - rekao je Vulin.