latinica  ћирилица
24/02/2021 |  14:55 | Autor: SRNA

Milunović: U Јezeru stambeno zbrinute sve porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida

Svih 19 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u opštini Јezero stambeno je zbrinuto, izjavio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.
Јezero - načelnik - Milunović - Foto: SRNA
Јezero - načelnik - MilunovićFoto: SRNA

Milunović je, nakon današnje posjete Јezeru, rekao novinarima da su dvije porodice dobile stambene jedinice, a ostale nepovratna novčana sredstva.

On je napomenuo da putem ovog programa nisu mogli da riješe stambeno pitanje jednog broja boraca koji žive u izuzetno nepovoljnim uslovima, kojima je načelnik opštine Snežana Ružičić pokušala da pomogne u prošloj godini.

- Izuzetno mi je drago što je u pomoći za dvije takve porodice učestvovalo i Ministarstvo, a u ovoj godini ćemo pomoći još jednoj porodici. Riječ je o dva brata koji koja žive u neuslovnom stambenom objektu, vidjećemo da im se sanira objekat ili da se izgradi drugi - rekao je Milunović.

On je dodao da će ove godine biti izvršena i sanacija groblja u Natpolju za koje je Ružičićeva prošle godine aplicirala prema Ministarstvu.

- Obezbijedili smo 30.000 KM, nedostaje oko 23.000 KM da se sanacija spomen-groblja završi, što planiramo da realizujemo ove godine - dodao je Milunović.

On je naveo da će biti u kontaktu sa predstavnicima opštine Јezero kako bi učinili sve što mogu za boračke kategorije i kroz program zapošljavanja.

Raspisani su, dodao je, akcioni plan i javni poziv, vidjeće se i šta se može učiniti za borce jer su u programu predviđena tri miliona KM za samozapošljavanje demobilisanih boraca i pet miliona KM za povrat poreza i doprinosa.

Milunović je dodao da u ovom akcionom planu nije bio program zapošljavanja pripravnika za djecu poginulih boraca, te da će i za to u skorije vrijeme biti obezbijeđena sredstva.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što je danas posjetio ovu malu opštinu u kojoj Ružičićeva i njeni saradnici, kako je rekao, zrače pozitivnom energijom.

- Ne mjerim opštine ni po broju stanovnika, ni teritorijalno, već prema onome što njihovo rukovodstvo radi da poboljša položaj stanovnika, a ovdje je vidljivo da se trude da prepoznaju sve socijalne probleme i da ih rješavaju - izjavio je Milunović.

Ružičićeva je zahvalila ministru za posjetu i podršku koju resorno ministarstvo pruža boračkoj populaciji sa područja ove opštine.

- Mnogo sam zahvalna na tome što će biti rekonstruisano groblje u Natpolju u Šipovu gdje su sahranjeni i stradali iz jajačko-jezerske brigade - istakla je Ružičićeva.

Milunović je sa predstavnicima ove opštine položio vijenac na spomen-obilježje borcima poginulim u Odbrambenom-otadžbinskom ratu sa područja ove opštine, koje se nalazi ispred Crkve Svetog velikomučenika kneza Lazara u Јezeru.