latinica  ћирилица
24/02/2021 |  15:03 ⇒ 19:47 | Autor: RTRS

SM odlučio: Komisija za saradnju, a ne za integracije sa NATO (VIDEO)

Savjet ministara BiH usvojio je danas Odluku o formiranju Komisije za saradnju sa NATO, što je velika promjena s obzirom da je dosadašnji naziv implicirao integraciju u taj savez.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Јedino je ministar odbrane Sifet Podžić bio protiv te odluke.

Na sjednici su usvojeni amandmani predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije u vezi naziva ove komisije.

Prvi se odnosi na naziv komisije, dok u amandmanu dva se navodi da riječi "kao i u vezi sa prijemom u punopravno članstvo NATO saveza" treba da stoje riječi "kao i realizacije obaveza iz dokumenta Program reformi BiH".

Takođe, prema amnadmanu predsjedavajućeg Savjeta ministara u članu 3 stav 1, tačka C treba da stoji "Organizuje i rukovodi izradom godišnjih dokumenata Programa reformi u okviru saradnje BiH i NATO".

Član 3, stav 1, tačka F se briše i umjesto njega stoje riječi sarađuje sa nadležinim autoritetima iz sjedišta NATO u Briselu i NATO štaba u Sarajevu u svrhu adkevatne realizacije obaveza.

Usvojen je Tegeltijin amandman prema kojem se riječi "NATO integracijski proces" brišu i umjesto njih treba da stoji "saradnja BiH i NATO-a", kao i da će Komisija u svom radu, po pravilu, nastojati da sve odluke i zaključke donosi konsenzusom.

- U slučaju da se konsezus ne postigne Komisija odlučuje većinom glasova pristunih članova, uz obavezu da su u tu većinu uključeni glasovi najmanje dva predstavnika svakog konstitutivnog naroda, od čega je jedan glas predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg ove komisije iz reda svakog od konstitutivnih naroda - navodi se u usvojenom amnadmanu tri.

U slučaju da se odluka ili zaključak ne donese u roku od petnaest dana ni na taj način, u drugom krugu glasanja prilikom računanja većine propisane u stavu 2 ovog člana, potreban je glas predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajuećg ove komisije iz reda svakog od konstitutivnih naroda.

Izvor: RTRS/SRNA

Povezane vijesti:

Tegeltija: Usaglašen način odlučivanja u Komisiji za saradnju sa NATO

Dodik: Saradnja sa NATO je prihvatljiva, a članstvo ne dolazi u obzir

Program reformi ne prejudicira rješenje za NATO integracije