latinica  ћирилица
24/02/2021 |  16:20 ⇒ 18:55 | Autor: RTRS

Srbija će pomoći obnovu srpskih svetinja (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, poslije sastanka sa patrijarhom Porfirijem, da su razgovarali o svim važnim pitanjima u odnosima države i crkve i da je novog poglavara SPC obavijestio o svim ključnim pitanjima od značaja za državu Srbiju, koja su bez sumnje, i od izuzetnog značaja za crkvu. Patrijarh Porfirije poručio je da isključivo dijalogom i razgovorom mogu upoznati jedni druge i stvoriti preduslove za prevazilaženje iskušenja i nesporazuma.
Sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i patrijarha Porfirija (Foto: Lola Đorđević) -
Sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i patrijarha Porfirija (Foto: Lola Đorđević)

Predsjednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa novoizabranim patrijarhom srpskim Porfirijem.

Sastanak je održan u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Republike, a prisustvovao je i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Doskorašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je za patrijarha u četvrtak, 18. februara, a ustoličen je dan kasnije u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Ovo je prvi zvanični sastanak predsjednika i novog srpskog patrijarha, sa kojim se Vučić susreo u Patrijaršiji, nakon samog ustoličenja.

- Govorim prvi zato što se zna čija riječ dolazi na kraju - počeo je obraćanje Vučić.

Kaže da je obavijestio patrijarha o situaciji na Kosovu. Razgovarali su kako da se čuva mir i stabilnost, kao i kako da se pomogne narodu na Kosovu, kao i kako ekonomski da im se pomogne.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Mislim da po tom pitanju postoji razumijevanje. Јa sam zahvalan što je imao strpljenja da sasluša - objašnjava Vučić.

Dodaje i da se razgovaralo o položaju srpskog naroda i crkve u regionu.

- Država onoliko koliko pomaže i drugim vjerskim zajednicima, još više i snažnije, pomoći će obnovu hramova i svetinja svuda gdje deluje SPC, kako u zemlji, tako u rasejanju, posebno u okruženju gdje su hramovi ugroženi ratom - objasnio je predsjednik naglašavajući da je dijalog ključan.

- Kada država i crkva streme istom cilju, kada postave zajedničke ciljeve i zajedno rade i bore se - Srbija bude prva u Evropi - kaže Vučić.

Vjeruje da će saradnja biti u interesu cjelokupnog srpskog naroda i najavio je da će u budućnosti njihovi sastanci biti uobičajena pojava.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što je danas mogao mnogo do nauči od patrijarha Porfirija.

- Sa njim kada razgovarate imate višak stida što ne možete da dostignete njegovo znanje i dostojanje - primijetio je on.

Vučić je najavio da je država spremna da pomogne, te će uraditi i kompletan park ispred hrama Svetog Save.

- Ne samo prvu, već i skuplju dugu fazu kako bi se okončala izgradnja najvećeg pravoslavnog hrama u svijetu. Imamo mnogo ideja u koja zajedno možemo da ulolžimo novca u mjesta u kojima su Srbi stradali. Mislim da će taj naš odnos biti u interesu cjelokupnog srpskog naroda - naglasio je Vučić.

Izrazio je uvjerenje da će budući sastanci biti uobičajena pojava, i da će uvijek dočekati sastanak as patrijarhom u vjeri da mogu mnogo da učine za srpski narod.

Patrijarh Porfirije: Јedino dijalogom možemo upoznati jedni druge i prevazići iskušenja

Patrijarh srpski Porfirije istakao je da je danas na sastanku sa predsjednikom Vučićem imao priliku da čuje "u najkraćim crtama elementarne osnove geoplitike u užem slislu te riječi".

- Јa sam prije svega naglasio da ja nisam političar, ne zbog toga što nemam afiniteta za politku, nego zato što mislim da je crkva saborni organizam koji ma koliko to bilo teško, ponekad i nemoguće, ima cilj da sabir, da gradi mostove, otupljuje oštrice i prevazilazi polarizaciju. Prije svega da propovijeda smisao svakog pojedinca, ali i čitavih naroda nezavisno od toga kakve su okolnosti - rekao je patrijarh.

Naglasio je da često okolnosti mi ne biramo, nego su izraz promisli Božije i da iz tog razloga nemamo pravo da se žalimo bilo kome nego da zasučemo rukave i da svaki problem i poteškoću shvatimo kao zadatak koji moramo riješiti.

Budite svjesni da kada smo riješili jedan zadatak, sljedeći je sasvim sigurno još teži, naglasio je patrijarh.

- I ovom prilikom sam rekao ono što jeste izraz čitavog Sabora SPC da ćemo činiti sve što je do nas kao pastira da našem narodu bude što je moguće bolje, a da to ne bude na uštrb drugih naroda svjesni da isključivo dijalogom i razgovorom možemo upoznati jedni druge i prepoznati vrijednosti jedni kod drugih, a onda samim tim stvoriti preduslov za prevazilaženje iskušenja i nesporazuma kojih nažalost ima mnogo - naglasio je patrijarh.

- Ostaje da svi zajedno, svako sa svoje pozicije – mi kao crkva i vjerni narod sa jedne strane, a država i državne institucije sa druge strane, činimo sve na korist našeg naroda, a nikako na uštrb drugih - poručio je patrijarh.

Zahvalio se predsjedniku Vučiću na prisustvu na njegovom ustoličenju i riječima koje mu je nakon toga uputio.