latinica  ћирилица
24/02/2021 |  16:41 ⇒ 16:41 | Autor: SRNA

Košarac: Memorandum o ekonomskoj saradnji važan za domaću privredu

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da su SAD važan spoljnotrgovinski partner za BiH i da je potrebno jačati ekonomsku saradnju na obostranu korist građana dvije zemlje.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

- Aktivno radimo na potpisivanju memoranduma o ekonomskoj saradnji, cijeneći njegov značaj i benefite za domaću privredu i spoljnotrgovinski promet. Ovaj dokument će doprinijeti jačanju postojećih ekonomskih i trgovinskih veza, kao i intenziviranju ukupne ekonomske saradnje BiH i SAD - poručio je Košarac.

On je naglasio da je ministarstvo na čijem je čelu pokrenulo postupak zaključivanja memoranduma o razumijevanju o ekonomskoj saradnji između BiH i SAD, u skladu sa zaključkom Predsjedništva BiH od 20. januara.

Košarac je izrazio nadu da će SAD uskoro donijeti odluku o produženju carinskih povlastica za BiH i 122 zemlje korisnice programa generalnog sistema povlastica /GSP/, koji je istekao 31. decembra.

- Budući da se radi o jednostranim carinskim povlasticama SAD, odluku o tome da li će i kada biti produžene donosi isključivo američki Kongres, kako za BiH, tako i za sve zemlje korisnice programa u paketu. Odluka, dakle, ne zavisi od nas niti mi možemo uticati na njeno usvajanje - rekao je Košarac.

On je podsjetio da GSP program SAD obezbijeđuje bescarinski tretman za 3.500 proizvoda iz BiH, te da u proteklim godinama nije bilo primjedbi, niti zahtjeva za kontrolom odredaba ovog programa u BiH.

- S obzirom na to da ovo nije prvi put da je GSP istekao, nadamo se da će Kongres SAD uskoro donijeti odluku o njegovom produženju, od koje će imati koristi privrednici iz BiH i drugi korisnici ovog programa - poručio je Košarac.

U 2018. i 2019. godini u SAD su se iz BiH najviše izvozili proizvodi metalske industrije, pekarski proizvodi, mineralna voda, sokovi, trampolin i oprema za trampolin, suncobrani, rezni alat, te PVC stolarija, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.