latinica  ћирилица
24/02/2021 |  16:58 ⇒ 18:56 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije: Važno što je srpska kinematografija progovorila o Јasenovcu

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije ocijenio je da je značajno što je srpska kinematografije prvi put filmskim šapatom progovorila o temi logora smrti Јasenovac.
Patrijarh srpski Porfirije (Foto: TV Hram) -
Patrijarh srpski Porfirije (Foto: TV Hram)

- Kada je riječ o Јasenovcu, u principu, ali i o filmu "Dara iz Јasenovca", ne ulazeći u artističke argumente i kriterijume, mislim da je važno i da je velika stvar da je prvi put srpska kinematografija progovorila filmskim šapatom o nečemu što je bilo prekriveno maglom zaborava, ili se tendenciozno decenijama skrivalo - rekao je patrijarh Porfirije.

Srpski patrijarh je, poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je "iznad svake politike i hladne faktografije, ima sam suznu molitvu, osećanje molitve i pogled u nebo pred svakako najvećim srpskim stratištem" i istakao da ima i drugih stratišta srpskog naroda.

Patrijarh Porfirije ocijenio je da je veoma bitno da Јasenovac izađe iz zaborava, a da, u isto vrijeme, ne bude povod za zlopamćenje, nego da svako zaviri u svoje srce i, koliko god je moguće, zavapi ka Gospodu, da se nigdje i ni na kom mjestu ništa slično ne dogodi.

- Za nas je Јasenovac ne prostor u kojem se mi bavimo matematikom, sabiranjem i oduzimanjem, nego prostor u kojem kao crkva, pokušavamo skromno, ali dostojanstveno, da organizujemo mjesto molitve - rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je istakao da Јasenovac to već i jeste jer tamo postoji manastir u kojem monahinje svakog dana neprestano upućuju molitve Bogu za dobro u čitavom svijetu i za sve ljude.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija zajedno sa Republikom Srpskom radi na tome, a sada će i ubrzati, da se u Donjoj Gradini napravi veliko svetilište za najveće stratište cjelokupnog srpskog naroda.

- Razgovarali smo /o Јasenovcu/ naravno, mi zajedno sa Republikom Srpskom, i sad ćemo to da ubrzamo, dali smo jednoj kompaniji za idejni projekat, pa sad drugoj, i gledamo kako ćemo da uradimo to u Donjoj Gradini, da napravimo veliko svetilište za najveće stratište celokupnog srpskog naroda - rekao je Vučić.