latinica  ћирилица
24/02/2021 |  17:02 ⇒ 17:19 | Autor: SRNA

Gudeljević: BiH ispunila sve zahtjeve Kovaksa

Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević rekla je danas, nakon medijskih napisa da BiH do aprila neće dobiti vakcine putem Kovaksa, da je BiH ispunila sve obaveze u skladu sa zahtjevima tog mehanizma, odnosno da je naručila, platila i obezbijedila sve uslove za prihvat vakcine.
Ankica Gudeljević - Foto: SRNA
Ankica GudeljevićFoto: SRNA

- Svi do sada postavljeni uslovi su ispunjeni, a pred BiH se postavljaju novi zahtjevi proizvođača vakcina što nas navodi na pomisao da je riječ o kupovini vremena usljed nedovoljne proizvodnje na globalnom nivou - izjavila je Gudeljevićeva.

U traženom roku izvršena je uplata kompletnog iznosa za naručenih 1.232.000 doza, a za potrebe poštovanja procedure ultra-hladnog lanca u ovom trenutku BiH raspolaže frižiderima za prihvat više od 1,1 milion doza Fajzerove vakcine, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Svi frižideri su kalibrirani i mapirani od strane akreditovanih laboratorija i spremni su za dolazak vakcina, navedeno je u saopštenju.

- Za potrebe uvoza identifikovali smo relevantne institucije, donijeli odluku o koordinaciji procedura interventnog uvoza lijekova namijenjenih liječenju ili sprečavanju zarazne bolesti izazvane virusom korona, koju sprovodi Ministarstvo civilnih poslova - navela je Gudeljevićeva.

Gudeljevićeva je istakla da je spremnost BiH za prihvat Fajzer vakcine potvrđena od Kovaksa, Unicefa i zadnjim izvještajem Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ Regionalne kancelarije za Evropu, u kojem je nedvosmisleno navedeno da je BiH spremna za prihvat kupljene i plaćene količine Fajzerove vakcine.

Prema njenim riječima, uvezane su sve relevantne institucije za prihvat, Savjet ministara, Ministarstvo civilnih poslova, nadležna institucije entiteta i Brčko distrikta, zavodi i instituti, Agencija za lijekove i medicinska sredstava BiH, Uprava za indirektno oporezivanje, Međunarodni aerodrom u Sarajevu, kao tačka ulaska u BiH.

Ona je pozvala Kovaks, SZO, Unicef i proizvođače vakcine da dođu u BiH i lično se ponovo uvjere u spremnost za prihvat bilo koje vakcine, umjesto što se iznova postavljaju dodatni uslovi koji samo prolongiraju isporuku.