latinica  ћирилица
24/02/2021 |  18:33 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Počelo suđenje u aferi "Respiratori" (VIDEO)

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva i odbrane počelo je suđenje u aferi "Respiratori", predsjedniku Vlade FBiH Fadilu Novaliću, bivšem direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku, vlasniku kompanije Srebrena malina Fikretu Hodžiću i ministarki finansija Federacije Јelki Milićević.

Navode Tužilaštva o udruživanju radi pribavljanja imovinske koristi, prekoračenju ovlašćenja, pranju novca i drugim krivičnim djelima, odbrana optuženih negira, tvrdeći da je riječ o politički motivisanom procesu.

Tužilaštvo namjerava da dokaže da je prvooptuženi Novalić imao vlast nad nabavkom navedenih respiratora, te da je riječ o organizovanoj grupi koja je zajednički djelovala i svaki korak usaglašavala.

- Novalić je, svjestan kapaciteta i ovlaštenja premijera, do 25. marta osmislio plan s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi - naveo je tužilac Mirza Hukeljić.

Najavljujući da će tokom postupka svjedočenja navodi svjedoka biti potkrijepljeni i materijalnim dokazima, Hukeljić tvrdi da su namjere optuženih vidljive iz njihove telefonske prepiske, kao i da je odabir ponuđača baziran na jednoj SMS poruci. Od odbrane optuženih čulo se da su ti dokazi nezakonito pribavljeni i da će dokazati neosnovanost postupka koji ima za cilj smjenu premijera FBiH. Kažu da je radio u okviru dužnosti, zbog okolnosti globalne pandemije.

- Da se dokazi tužioca objektivno interpretiraju, dali bi sasvim drugačiji rezultat. Mi smo sami proveli vrlo temeljne istrage, saslušali svoje svjedoke i proveli brojna vještačenja - kaže Vasvija Vidović, branilac Fadila Novalića.

Mirna Avdibegović, branilac Fikreta Hodžića, tvrdi da je, nakon uvida u spis i dokaze koje, kako kaže, Tužilaštvo nije stavilo u optužnicu, pronađeno mnogo oslobađajućeg materijala koji opravdava cijenu respiratora od 42.000 dolara.

Odbrana tvrdi da Tužilaštvo ne raspolaže dokazima da se radi o jeftinijim respiratorima, te da je juče otklonjena i sumnja u njihov kvalitet, jer su verifikovani i pušteni u rad. Na narednom ročištu - 5. marta- Tužilaštvo će ponovo zatražiti mjere zabrane, što je za odbranu još jedan presedan u sudskoj praksi pred Sudom BiH.