latinica  ћирилица
24/02/2021 |  19:25 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Vojvodina pomaže srpske povratnike u FBiH (VIDEO)

Fond za izbjegla i raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu AP Vojvodina, uručio je stočnu hranu srpskim povratnicima u Drvaru, Bosanskom Grahovu, Glamoču i Bosanskom Petrovcu u Federaciji BiH.
Donacije AP Vojvodina - Foto: RTRS
Donacije AP VojvodinaFoto: RTRS

Za Bosansko Grahovo koja je jedna od najnerazvijenijih opština u Federaciji BiH, pomoć u stočnoj hrani od velikog je značaja, jer je poljoprivreda za veliki broj domaćinstava jedini izvor egzistencije.

Načelnik opštine Uroš Đuran kaže da u ovoj opštini najviše stočara ugaja ovce, koze i svinje.

Dvadeset pet tona stočne hrane namijenjeno je za četiri povratničke opštine sa većinskim srpskim stanovništvom u FBiH.

Direktor Fonda za izbjegla raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu AP Vojvodina Duško Ćutilo ističe veliku zahvalnost lokalnim samoupravama koje su zajedno sa AP Vojvodinom sarađivale na ovom projektu, Omladinskoj organizaciji Drvar, svim volonterima koji učestvuju u podjeli pomoći krajnjim korisnicima. Ćutilo je izrazio zahvalnost predstavnicima Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske.

Sa predstavnicima Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije, Fond za izbjegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu Autonomne pokrajine Vojvodine, već je potpisao sporazum o saradnji, koji će biti realizovan u narednom periodu.

V.d. direktora Sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske Ljubo Ninković napominje da je Republički sekretarijat u okviru svojih domaćih sredstava, realizovao određene projekte u prethodnim godinama, kao i da je u planu priprema programa za rješavanje problema izbjeglica i povratnika na teritoriji Drvara, Glamoča, Bosanskog Grahova i Petrovca.

Tokom marta, Sekretarijat za raseljena lica i migracije Republike Srpske raspisaće javni poziv na koji će se opštine moći prijaviti, bilo da je riječ o oblasti infrastrukture ili društvnog života. Јavni poziv je otvoren i za pojedince, koji mogu aplicirati za pomoć u poljoprivredi i stočarstvu.