latinica  ћирилица
24/02/2021 |  23:47 ⇒ 23:51 | Autor: SRNA

Tribina i TV emisija povodom 9. januara i 29 godina od prvog Ustava

Dan Republike Srpske i 29 godina od donošenja prvog Ustava Srpske biće obilježeni u Beogradu tribinom u petak, 26. februara, i tradicionalnim prijemom u nedjelju, 28. februara, koji će ove godine biti priređen u televizijskom studiju u formi kolažne emisije, najavljeno je iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.
Republika Srpska (@Vlada_Srpske) - Foto: Twitter
Republika Srpska (@Vlada_Srpske)Foto: Twitter

Tribinu o temi "Republika Srpska pred novim izazovima" organizuje u petak, 26. februara, u pres-centru Udruženja novinara Srbije Predstavništvo Republike Srpske zajedno sa informativno-političkim portalom Sve o Srpskoj.

Očekuje se da će na tribini učestvovati i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Na tribini, koja će početi u 15.00 časova, govoriće Nenad Kecmanović, Aleksandar Pavić, Darko Tanasković, Srđa Trifković i Siniša Ljepojević, a preko konferencijske video-veze će se obratiti Јelena Guskova iz Moskve i Stiven Majer iz Vašingtona.

U ime organizatora skup će otvoriti šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, a razgovor će moderirati glavni urednik portala Sve o Srpskoj Đuro Bilbija.

Tribinu je moguće pratiti direktno ili odgođeno na Јutjub nalogu UNS-a.

Tradicionalni prijem Predstavništva Republike Srpske u Srbiji povodom 9. januara Dana Republike i 28. februara - dana donošenja prvog Ustava Republike Srpske, koji je svake godine organizovan u Starom dvoru u Beogradu, ove godine će zbog epidemije virusa korona biti priređen u televizijskom studiju u formi kolažne emisije.

Emisija će biti emitovana u nedjelju, 28. februara, u 21.00 čas na prvom programu Radio-televizije Republike Srpske, kao i u 20.00 časova na drugom programu Radio-televizije Srbije, te na još 41 lokalnoj i regionalnoj televiziji u Srbiji.

Prigodna obraćanja u formi uključenja imaće predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Srbije Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i dramski umjetnik Tihomir Stanić.

U studiju će biti ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Kulturno-umjetnički dio TV-prijema činiće kratki dramski program sa glumcima Narodnog pozorišta Republike Srpske Željkom Erkićem i Nikolinom Friganović i muzički program Gudačkog sastava Banjalučke filharmonije sa solistima: sopranom Minjom Šukalo i baritonom Sinišom Pajićem.

Gosti prijema su svi oni koji će kod svojih kuća na televiziji pratiti ovogodišnju proslavu u Srbiji 9. januara Dana Republike Srpske i 28. februara dana kada je usvojen prvi Ustav Republike Srpske, navodi se u saopštenju.

Republika Srpska obilježava 9. januar kao dan Republike jer je tog datuma 1992. godine osnovana u Sarajevu pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH, a tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH donijela je Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Prvi Ustav donesen je 28. februara 1992. godine pod nazivom Ustav Srpske Republike BiH i bio je temelj pravne moći, sigurnosti, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.