latinica  ћирилица
25/02/2021 |  07:28 ⇒ 14:04 | Autor: SRNA

Danas uručenje Vukovih nagrada

Za danas je zakazano uručenje vukovih nagrada za 2020. godinu, koje dodjeljuje Kulturno-prosvjetna zajednica Srbije za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru.
Vukova nagrada (foto: FoNet / Aleksandar Levajković) -
Vukova nagrada (foto: FoNet / Aleksandar Levajković)

Vukova nagrada, Izuzetna Vukova nagrada i Povelja, 57. po redu, pojedincima i intitucijama biće uručene u 12.00 časova u zgradi Predsjedništva Srbije, saopšteno je iz Kulturno-prosvjetne zajednice.

Laureati Vukove nagrade za 2020. godinu su akademski slikar Miladin Mikan Aničić, istoričar književnosti akademik Zlata Bojović, akademski slikar Ljiljana Bursać, teatrolog, filmolog, književnik i prevodilac Zoran Đerić i muzikolog i muzički kritičar Gordana Krajačić.

Među dobitnicima ove nagrade su i istoričar književnosti, sociolog i filozof Nebojša Kuzmanović, glumica Vjera Mujović, kompozitor, muzički pedagog i dirigent Nemanja Savić, naučni radnik Svetomir Stamenković i književnik Slobodan Stanišić.

Dobitnici Izuzetne Vukove nagrade su Gradska biblioteka Novi Sad, Karić fondacija i Međuopštinski istorijski arhiv Čačak.

Povelju su dobili urednik i voditelj Јasmina Nikitović Stojčić i publicista Milijan Stojanić.

Kulturno-prosvjetna zajednica Srbije 57. put dodjeljuje Vukovu nagradu za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru.

Nagradu je 21. decembra 2020. godine donio žiri u sastavu filolog i orijentalista Darko Tanasković /predsjednik/, te književnik Milovan Vitezović, izdavač iz Novog Sada Zoran Gutović, muzički umjetnik Uroš Dojčinović, muzički umjetnik Bora Dugić, književnik Selimir Radulović, profesor na VMA Elizabeta Ristanović, slikar Radovan Trnavac Mića, slikar i vajar Miloš Šobajić.