latinica  ћирилица
25/02/2021 |  07:32 ⇒ 07:33 | Autor: SRNA

Si Đinping proglasio pobjedu nad ruralnim siromaštvom

Kineski predsjednik Si Đinping objavio je danas na ceremoniji u Pekingu "potpunu pobjedu" u borbi protiv ruralnog siromaštva kako bi obilježio osam godina svog mandata.
Si Đinping - Foto: AP
Si ĐinpingFoto: AP

Državni mediji prenose da je Si zaslužan što blizu 100 miliona ljudi više ne spadaju u siromašne, što je cilj koji je postignut u decembru, a objavljen ove godine, kada vladajuća Komunistička partija slavi 100 godina postojanja.

Si je u govoru koji je trajao pun sat rekao da je ovo zavještanje stranačkog rukovodstva i prednosti kineskog političkog sistema.

- Rukovodsko Komunističke partije Kine i kineski socijalistički sistem su fundamentalni garanti protiv rizika, izazova i teškoća - napomenuo je kineski predsjednik u govoru u Velikoj narodnoj dvorani.

On je uručio odlikovanja ključnim osobama u borbi protiv siromaštva.

Pojedini stručnjaci za globalnu politiku smatraju da je Kina suviše nisko postavila granicu siromaštva u svojoj definiciji i da su potrebne održive investicije da bi se nastavio razvoj u najsiromašnijim oblastima.

Kina definiše ekstremno siromaštvo kao godišnji prihod po glavi stanovnika koji je ispod 4.000 juana /620 dolara/ ili oko 1,69 dolara na dan. Granica koju je postavila Svjetska banka je 1,90 dolara na dan.