latinica  ћирилица
25/02/2021 |  07:51 | Autor: SRNA

Moguća suspenzija nošenja baklje

Organizacioni komitet Olimpijskih igara u Tokiju saopštio je danas da postoji mogućnost suspenzije ceremonije prenošenja baklje ukoliko bude povećanog rizika od zaraze virusom korona.
Upaljena olimpijska baklja za Igre u Tokiju (Foto: ©HOC) -
Upaljena olimpijska baklja za Igre u Tokiju (Foto: ©HOC)

Zvaničnik komiteta Јukihiko Nunomura rekao je da nošenje baklje počinje 25. marta i da će ići kroz Јapan, što će biti emitovano uživo da bi se izbjegla okupljanja na ulici.

Prema njegovim riječima, organizatori su odgodili odluku o tome da li da nastave sa prolaskom baklje u prefekturi Točigi, što je prvobitno bilo planirano za kraj marta, jer su vlasti ukinule sve aktivnosti na otvorenom usljed pandemije.

- Ukoliko dođe do većeg okupljanja na ulici, nošenje baklje će biti obustavljeno jer na prvo mjesto stavljamo bezbjednost i sigurnost - naglasio je Nunomura.

Zvaničnici su izjavili da je moguće i da će biti uvedene strože mjere, bez gledalaca i da sve zavisi od razvoja pandemije virusa korona.

Olimpijske igre u Tokiju suočene su sa brojnim preprekama, uključujući protivljenje javnosti da se održe usljed zabrinutosti za zdravlje i seksističkih komentara bivšeg predsjednika organizacionog tima Јošira Morije.

Tokom proteklog mjeseca oko 1.000 volontera je dalo otkaze zbog njegovih komentara, nakon čega je Mori podnio ostavku.

Volonteri su glavni pokretač svakih Igara jer rade poslove od ključne važnosti, od sprovođenja ljudi na sportske arene i prevođenja do vožnje posjetilaca.

Organizatori su saopštili da njihove ostavke neće uticati na Igre pošto njihov broj čini jedan odsto od ukupnog broja angažovanih.