latinica  ћирилица
25/02/2021 |  08:29 ⇒ 10:14 | Autor: SRNA

"Beograd mora da se odupre pritiscima za Kosmet i Srpsku"

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da Srbija mora da se brani i odupre pritiscima sa Zapada kada je riječ o Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj, pa makar i sama, ali da smatra da je interes Rusije i Kine da stanu uz Beograd.
Dragomir Anđelković - Foto: RTRS
Dragomir AnđelkovićFoto: RTRS

- Naprosto, to nije tuđ interes već naš, i mi na njemu moramo da insistiramo bili podržani od Rusije i Kine ili ne. A, vjerujem da će i te sile, ipak, imati interes da stanu uz Srbiju, jer, braneći sebe, mi ipak branimo međunarodni poredak koji te zemlje pokušavaju da izgrade, a to je policentrični svijet - rekao je Anđelković.

Prema njegovim riječima, kada bi Kina i Rusija pustile da Srbija bude izložena prevelikom zapadnom pritisku ili ne bi stale na njenu stranu u dovoljnoj mjeri, ne samo retorički nego i praktično, to bi bio udar i na njihov prestiž i poruka da nisu ozbiljne u namjeri da grade policentrični svijet.

- Mislim da to više nije pitanje vremena, nego toga da moramo da se odupiremo pritiscima. Republika Srpska je za nas bitna koliko i sama Srbija, a nema te vlasti u Beogradu koja bi smijela da prihvati ono što traže od nas po pitanju Kosova - rekao je Anđelković za "Sputnjik".

On misli da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jasno reći specijalnom izaslaniku za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaka, koji bi trebalo da posjeti Beograd sljedeće nedjelje, da Srbija nije spremna da prihvati narušavanje dejtonskog poretka niti da prihvati lažnu nezavisnost Kosova.

Anđelković je rekao da Srbiju očekuju pritisci veći nego za vrijeme bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, jer on nije bio na liniji američke politike iz perioda prije njegovog dolaska na vlast, dok su Nijemci uvijek ostajali dosljedni staroj, evroatlantskoj politici koja podrazumijeva centralizaciju BiH i pokušaj nametanja nezavisnosti Kosova Srbiji, a sada će imati i podršku administracije novog predsjednika SAD DŽozefa Bajdena.

On je ocijenio da Nijemci, za razliku od Amerikanaca, nemaju dovoljno mehanizama da vrše pritisak na Srbiju po pitanju Kosova i centralizaije BiH, pa dolazak nove Bajdenove administracije vjerovatno znači da će SAD sinhronizovano raditi sa Njemačkom i podržati je u tim namjerama.

Anđelković smatra da je prošlo vrijeme kada su Srbiji sa Zapada mogli vojno da prijete i da uvode neke formalne sankcije, jer se svijet ipak izmijenio, a Rusija i Kina su danas mnogo moćnije i pariraju Americi na mnogim poljima, od ekonomije do geopolitike.

- Tako da je prostor za pritiske manji, ali ipak ne treba isključiti mogućnost da nam obustave određene investicije ili povuku neke kompanije koje već rade kod nas. Znači, mogu da izvrše tu neku vrstu ekonomske subverzije koja bi mogla ozbiljno da se odrazi na naš ekonomski razvoj - rekao je Anđelković.

On smatra da Zapad ima poluge moći da nanese štetu Srbiji, ali da one ipak nisu kao što su nekad bile.

- Sada je na nama da mudro vodimo politiku, da probamo da to izbjegnemo, a da ne damo ustupke koje traže - ocijenio je Anđelković.

Povodom odnosa Beograda i Prištine, Anđelković je rekao da je Priština iščekivala pritisak sa Zapada koji bi trebalo da "slomi" Srbiju i da Beograd prihvati te njihove maksimalističke zahtjeve.

- Sada kada je došao Aljbin Kurti /na vlast/ koji je i retorički agresivniji od drugih, i kada je u Americi došao Bajden, ne treba očekivati nikakvu kooperativnost Prištine. Imaćemo tu potpuno napete odnose u narednom periodu - smatra Anđelković.