latinica  ћирилица
25/02/2021 |  08:49 ⇒ 13:30 | Autor: SRNA

Kovačević: Dodik i SNSD su izdali samo put BiH ka NATO

Јedino što je skandalozno u činjenici da umjesto Komisije za NATO integracije BiH sada ima Komisiju za saradnju sa NATO savezom jeste koliko Mirko Šarović i SDS apsolutno ništa ne razumiju, izjavio je Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević (Foto: ATV) -
Radovan Kovačević (Foto: ATV)

- Kada je riječ o navodnoj izdaji o kojoj govori Mirko Šarović, moram da kažem da jedino što su Milorad Dodik i SNSD izdali jeste NATO put BiH. Izdali smo i Startegiju spoljne Mladena Ivanića u kojoj je on naveo da su Akcioni plan za članstvo u NATO /MAP/ i Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO /ANP/ dio konsenzusa u BiH i nešto sa čim niko nema problem, iako je godinu dana prije toga u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojena Rezolucija o vojnoj neutralnosti - istakao je Kovačević.

On je pojasnio da činjenica da BiH danas ima Komisiju za saradnju sa NATO savezom umjesto dosadašnje Komisije za NATO integracije jasno pokazuje šta je Program reformi i da to nije ANP.

Kovačević je rekao da je ANP bio jedan od ključnih dokumenata koji je trebalo da vodi BiH ka NATO-u, a Program reformi taj put prekida, jer u njemu jasno piše da se članstvo u NATO ne prejudicira što znači da je ono prekinuto i u potpunosti ostavljeno po strani, dok se sada govori isključivo o saradnji.

- Mi iz Republike Srpske od početka govorimo da nemamo ništa protiv da kao i druge zemlje sarađujemo sa NATO, ali da ne želimo da budemo član tog saveza - podsjetio je Kovačević.