latinica  ћирилица
25/02/2021 |  09:47 | Autor: SRNA

HNS: Izjava federalnog poslanika Rošića klasični govor mržnje

Hrvatski narodni sabor /HNS/ osudio je danas izjavu poslanika SDA u Parlamentu Federacije BiH Huseina Rošića u vezi sa postupkom imenovanja direktora Federalne uprave policije /FUP/, uz ocjenu da je riječ o "klasičnom govoru mržnje i pokušaju institucionalne hegemonije samo zato što je neko Hrvat".
HNS (Foto: hnsbih.ba) -
HNS (Foto: hnsbih.ba)

- U situaciji kada je bezbjednosno pitanje nikad lošije i traži jačanje policijskih struktura i njenih kapaciteta, problem je samo zato što je neko Hrvat ko treba doći na čelo ove institucije - ističu iz HNS-a.

U saopštenju se ukazuje da neriješena kriminalna djela, konstantni fizički napadi i ugrožavanje života, te neriješeni slučaji ubistava nisu dovoljan znak da se policijska tijela i nadležne institucije jačaju.

- Naprotiv, sve se može tolerisati i neko može nastaviti plaćati cijenu svojim životima, samo da na rukovodeće mjesto ne dođe Hrvat. Ovakave izjave su klasičan govor mržnje s elementima fašizma i netrpeljivosti na nacionalnoj osnovi - smatraju u HNS-u.

U saopštenju se podsjeća da je Zoran Galić ocijenjen najboljom ocjenom na javnom konkursu za direktora Federalne uprave policije.

- Galić je jedan od najkvalitetnijih i najkompetentnijih policijskih kadrova koje BiH ima. Takođe, prema zakonu, federalni ministar unutrašnjih poslova i direktor FUP-a ne mogu biti iz reda istog naroda, tako da pored svojih izuzetnih kompetencija Galić ispunjava i ovu jednako važnu zakonsku odredbu - naglašavaju iz HNS-a.

Uz osudu ovakvog javnog istupa poslanika SDA u Parlamentu FBiH, HNS traži i javno izvinjenje zbog necivilizacijskih izjava koji štete nacionalnim odnosima, te žrtvuju stratešku policijsku instituciju i njeno buduće djelovanje.

Rošić je na jučerašnjoj sjednici Parlamenta FBiH rekao da je potpuno nedopustiv pokušaj federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare da omogući imenovanje Zorana Galića /HDZ/ na poziciju direktora Federalne uprave policije.

Rošić je rekao da je Čampara ranije smatrao da proces imenovanja direktora FUP-a mora čekati novi saziv vlade, te da je sada iz svojih političkih interesa promijenio stav i počeo gurati HDZ-ovog kandidata, zbog toga što su trenutno i ministar i direktor Federalne uprave policije Bošnjaci.

- Ako je to problem, onda neka Bošnjak ostane na čelu Federalne uprave policije, a neka Čampara podnese ostavku. Potpuno je nedopustivo da Čampara, želeći da zadrži svoju foteljum trguje bezbjednosnim interesima države i bošnjačkog naroda - dodao je Rošić