latinica  ћирилица
25/02/2021 |  09:55 ⇒ 09:55 | Autor: SRNA

Od doniranih 100 miliona kuna 40 odsto za obnovu i stambeno zbrinjavanje

Hrvatski građani su za zemljotresom porušenu Baniju donirali više od 100 miliona kuna /25,8 miliona KM/, a prema planu za raspodjelu tog novca 40 odsto bi išlo za obnovu i stambeno zbrinjavanje, piše "Јutarnji list".
Petrinja nakon zemljotresa - Foto: Twitter
Petrinja nakon zemljotresaFoto: Twitter

Ministarstvo finansija pripremilo je za Vladu dokument kojim se planira raspodjela doniranog novca.

Prema tom prijedlogu, oko 40 miliona kuna /10,33 miliona KM/ išlo bi Centralnoj državnoj kancelariji za obnovu i stambeno zbrinjavanje, i to za uklanjanje porodičnih kuća uništenih u zemljotresu i gradnju zamjenskih.

Do 20 odsto doniranog novca, odnosno 20 miliona kuna /5,16 miliona KM/ usmereno je ka Ministarstvu unutrašnjih poslova za pokriće troškova fizičkih i pravnih lica koja su mobilizovana nalogom civilne zaštite.

Dio doniranog novca do 10 miliona kuna /2,58 miliona KM/, odnosno do 10 odsto, trebalo bi uplatiti i Ministarstvu privrede, Direktoratu za robne zalihe za pokriće troškova nabavke robe u skladu s odlukama Štaba civilne zaštite.

Prema pisanju "Јutarnjeg lista", upravo su robne zalihe bile najviše kritikovane nakon zemljotresa na Baniji zbog kašnjenja sa isporukom pomoći, jer su kontejneri i šatori prije stizali i iz najudaljenijih mjesta u Evropi, nego iz robnih rezerv