latinica  ћирилица
25/02/2021 |  10:15 | Autor: SRNA

Kosanović: Ustaše ubile 91 pripadnika Tesline familije

Ustaše u Nezavisnoj Državni Hrvatskoj su 1941. godine ubile čak 91 pripadnika familije najvećeg svjetskog naučnika Nikole Tesle, rekao je jedan od posljednjih potomaka porodice Tesla, Lazar Kosanović.
Nikola Tesla (arhiv) -
Nikola Tesla (arhiv)

Kosanović je rekao da je dosta članova familije Tesla tokom Drugog svjetskog rata skončalo u ustaškom logoru Јasenovac.

- Ukratko, 91 potomak je stradao od ruke ustaša. Ustaše su upale u Smiljane 2. avgusta 1941. godine, zapalile crkvu u kojoj je službovao Teslin otac, pa čak i kuću Nikole Tesle - ispričao je Kosanović za TV "Hepi".

On je dodao da su neki od članova porodice Tesla odvedeni u logor Јasenovac, a da je "ono malo članova porodice Tesla što je ostalo, nestalo u novom genocidu od 1991. do 1995. godine".

- Tako u Smiljanu danas ne da nema nijednog Tesle, nego nema ni jednog Srbina - rekao je Kosanović, čija rodbinska veza sa Nikolom Teslom potiče preko najmlađe Tesline sestre Marice koja se udala u Plaškom i preuzela muževljevo prezime Kosanović.

Kosanović je naveo da su Teslina kuća i crkva spaljene tokom Drugog svjetskog rata, a isto se ponovilo i u ratu 1991. godine u Hrvatskoj.

- Hrvati mu jesu obnovili kuću u jednom trenutku, ali su je ponovo zapalili u poslednjem ratu, kao i sve njegove spomenike. Nemaju pravo da ga svojataju - rekao je Kosanović.

On je napomenuo da je Nikola Tesla rođen u Austrijskoj carevini, a odrastao u Austrougarskoj, i da nikada nije izjavio da je Hrvat.