latinica  ћирилица
25/02/2021 |  11:29 ⇒ 11:35 | Autor: SRNA

Srpski srednjoškolci traže oslobađanje osmorice vršnjaka

Stotinjak učenika Ekonomsko–trgovinske škole i Gimnazije iz Lapljeg Sela okupilo se jutros ispred Policijske stanice u Gračanici kako bi pružili podršku osmorici vršnjaka koji su pritvoreni nakon tuče u kojoj su dva mladića teže povrijeđena, te zatražili njihovo puštanje iz pritvora i da se brane sa slobode.
Protesti srednjoškolaca u Gračanici - Foto: RTS
Protesti srednjoškolaca u GračaniciFoto: RTS

Јedan od organizatora protesta Slobodan Stanisavljević, rukovodilac škole borilačkih vještina u Lapljem Selu, pozvao je pravosudne organe na Kosovu i Metohiji da puste mladiće iz pritvora i omoguće im da nastave redovno školovanje.

- Trideset dana pritvora je mera koja je očigledno izrečena pod pritiskom i upravo zato smatram da bi nadležni Apelacioni sud morao da tu odluku ukine i pusti decu na slobodu kako bi nastavili sa redovnim školovanjem - rekao je Stanisavljević novinarima.

Milica Јovanović, sestra jednog od pritvorenih mladića iz Dobrotina, rekla je Srni da je njen brat primjeran učenik i da se zatekao u gužvi kada je izbila tuča vršnjaka.

- Mislim da bi ovu tuču naših vršnjaka trebalo gledati kao običnu svađu jer su se ti isti naši školski drugovi koliko do juče neprestano družili. Nekome je stalo da unese nemir među učenike - rekla je Јovanovićeva, te apelovala da nadležni pravosudni organi i školska rukovodstva pomognu da njen brat i njegovi vršnjaci budu pušteni na slobodu.

Iz Organizacionog odbora protesta najavili su da će do daljeg držati proteste sve dok osmoro pritvorenih srpskih omladinaca ne bude pušteno na slobodu i omogućeno im da nastave redovno školovanje.

Protest je protekao bez incidenata iako su pripadnici kosovske policije u povećanom broju bili prisutni na platou ispred Policijske stanice, usporavajući saobraćaj glavnom ulicom u Gračanici.

Dva mladića teže su povrijeđena u tuči koja se dogodila prije tri dana ispred Osnovne škole "Miladin Mitić" u Lapljem Selu u kojem se nalaze i Ekonomsko-trgovinska škola i Gimnazija.