latinica  ћирилица
25/02/2021 |  12:10 ⇒ 12:25 | Autor: RTRS

Milivoj Kolar: Knjigovezac i restaurator koji produžava pamćenje generacija (VIDEO)

Za očuvanje starih i istorijski vrijednih knjiga, presudan je posao knjigovezanja i restauracije.
Milivoj Kolar - Foto: RTRS
Milivoj KolarFoto: RTRS

Јedini u BiH koji se ovim bavi na stari način, zvani polufrancuski povez, je Brčak Milovoj Kolar.

Kolar ga je izučio početkom '60- ih godina prošlog vijeka i usavršavao iz stručne literature koja mu se našla pri ruci.

Za njegove vješte ruke zainteresovani su mnogi u regionu.

Ima knjigovezaca u Banjaluci, Doboju i Sarajevu, ali nijedan od njih ne upotrebljava polfrancuski model kožnog uvezivanja, kao Milivoj. Knjige restaurirane njegovim rukama, vrh su umijeća.

- njKiga koja ima veliku vrijednost ne smije se fušariti, mora se uraditi sve po udžbeniku što se traži, tako da je to dugotrajan i precizan posao i jedino neko ko ima živaca i ljubavi može to da radi - pojašnjava Milivoj.

To je najčvršći i najdugotrajniji povez, kojem je Etjen Rofe 1538. dao naziv po farncuskom kranju Fransou, "ocu i restauratoru pisma". Knjizi se vraća prvobitni izgled i ljepota tako što se listovi propisno očiste, svaki blok se detaljno pregleda, reparira i spaja u svezak, koji se onda ručno prošiva, i na kraju ljepilom platno armira.

Sadržaji između korica, zato, ostaju autentični.

- To su, recimo, tragovi kulture življenja, to su knjige koje sam nalazio po crkvama, manastirima, tako da sam obilazio sve vjerske objekte, to je u stvari naslijeđe - kaže Milivoj.

Za svoj rad daje, kaže, doživotnu garanciju. Nije se desilo da je neko iz knjigoveznice otišao nezadovoljan. Naprotiv!

- Kad knjigu predajem, oni ne mogu da vjeruju da sam ja to uradio, uspio staru i raskupusanu knjigu da sredim i da bude sa garancijom. Doživotno da će trajati. S obziom na to da sve radim ručno, to je jako kvalitetnije, ljudi su oduševljeni - nastavlja priču Milivoj.

Navodi i da je najvažnija ljubav prema knjizi, jer knjiga je , kako kaže, nekad bila pojam, bila je ukrašavana, bila je pozlaćivana, koja su pisci prenosili.

- Tako da je to velika vrijednost i trag života - zaključuje vrijedni i jedinstveni kljigovezac i restaurator.

Neprocjeljnjiv rad kojim Milivoj Kolar produžava pamećnje naših i narednih generacija, prepoznatvilj je na mnogim sajmovima kod nas i u svijetu, od Brčkog, Sarajeva, Austrije, Njemačke i Francuske.