latinica  ћирилица
25/02/2021 |  12:30 ⇒ 12:30 | Autor: SRNA

Uzorci sa izvorišta Guber na analizi, cilj - oživljavanje banjskog lječilišta

Uzorke sa šest izvorišta ljekovite vode Guber iznad Srebrenice danas su uzeli za analizu stručnjaci Instituta za rehabilitaciju iz Beograda i Zavoda za obnovu i izgradnju Republike Srpske, a rezultati će biti korišteni pri izradi studije opravdanosti izgradnje i pokretanja rada zdravstvenog centra u ovom mjestu.
Srebrenica, voda Guber - Foto: SRNA
Srebrenica, voda GuberFoto: SRNA

U tom zdravstvenom centru bilo bi organizovano liječenje i rehabilitacija uz primjenu ove vode.

Balneoklimatolog, profesor Milisav Čutović izjavio je novinarima da primjena Gubera u liječenju ima dugu tradiciju i da je to prekinuo posljednji rat, ali da vjeruje da voda nije promijenila ljekovita svojstva i sastav.

- Analiziraćemo uzorke vode, ali i blata Gubera kao i uticaj okruženja, čiji će rezultati ubrzo biti poznati, a onda ćemo sačiniti stručno-pravni dokument za obnavljanje rada srebreničke banje. Izradićemo i uputstva za načine primjene ljekovite vode i blata Gubera za razne bolesti, kao i za prevenciju - rekao je Čutović.

On je podsjetio da voda Gubera ima 100 mililitara željeza u jednom litru, što je 10 puta više u odnosu na druge vode, te da je poznato da su izuzetni rezultati njene primjene u liječenju malokrvnosti, reumatskih i kožnih oboljenja, sinusa i još nekih bolesti.

Čutović je istakao da poznaje sve banje u regionu i da nijedna nema medicinsku dokumentaciju i dokaze ljekovitosti, kao što je imala Banja "Guber".

- Ideja je da se obnovi rad banje u Srebrenici i s tim ciljem ćemo analizirati hemijski sastav i radioaktivnost uzoraka vode i blata sa Gubera. Analiziraćemo i kompletan prirodni ambijent, jer vode ne mogu imati ljekovitost i davati medicinski doprinos nigdje kao u banji, odnosno na izvorištu budući da u transportu gube svojstva i zbog toga banje ponovo ulaze u modu, ali sa savremenim sadržajima i načinima liječenja raznih oboljenja - pojasnio je Čutović.

Katarina Požgaj iz Republičkog zavoda za obnovu i izgradnju rekla je da će biti sagledan kompletan ambijent, struktura prirodnog okruženja i biodiverzitet za izradu studije oživljavanja banjskog lječilišta u Srebrenici.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da je opština pokrenula inicijativu za oživljavanje banje i naišla na podršku rukovodstva Republike Srpske, te da je Vlada odredila Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" iz Banjaluke za nosioca aktivnosti oživljavanja banjskog lječilišta uz korištenje vode Gubera.

- Današnjim uzimanjem uzoraka vode i blata i snimanjem terena oko izvorišta počinju pripreme za izradu studije izvodljivosti i opravdanosti investicije oživljavanja lječilišta Guber, koje treba da oživi pružanje zdravstvenih usluga za razna oboljenja, doprinese razvoju banjskog turizma, otvaranju većeg broja radnih mjesta, ali i da donese prihode u budžet opštine, odnosno pozitivno utiče na razvoj opštine i podizanje standarda ovdašnjeg stanovništva - ocijenio je Grujičić.