latinica  ћирилица
25/02/2021 |  13:16 ⇒ 13:23 | Autor: SRNA

Novi Grad: Usvojena Rezolucija o zaštiti životne sredine

Skupština opštine Novi Grad usvojila je danas Rezoluciju o zaštiti životne sredine na čijem tekstu je radila i ekološka organizacija "Grin tim" iz ovog grada.
Novi Grad-park prirode - Foto: RTRS
Novi Grad-park prirodeFoto: RTRS

Kako navode iz Grin tima, dokument definiše pozitivne odnose prema životnoj sredini, počevši od identifikovanja, sprečavanja, saniranja uzroka i posljedica zagađenja, do preduzimanja adekvatnih mjera.

- Zadovoljni smo što smo uspjeli dobiti formalni tekst u kojem se posebno prepoznaje potreba obrazovanja stanovništva, međusektorske saradnje i rješenja zasnovanih na ekološki prihvatljivoj osnovi. Naravno, nismo izostavili i specifičnosti Novog Grada, tako da je integrisana potreba podrške Parku prirode Una, te dosljedna primjena međunarodnih konencija iz ove oblasti - rekao je predsjednik "Grin tima" Mario Crnković.

Rad na ovom dokumentu, koji je pripremljen u okviru "Eko BiH" projekta, finansiranog od EU, počeo je u drugoj polovini prošle godine, studijskom posjetom Nacionalnom parku "Una", kao praktičnom primjeru dobre prakse i prostoru za dalje unapređenje.

Rezolucija ima i dva važna segmenta, a to je distanciranje od svih objekata i postrojenja koji imaju negativan uticaj na slobodan protok vode i negativan uticaj na vodne resurse generalno.

Јedna od autora Rezolucije, Јovana Kondić, diplomirani ekolog, podsjetila je na Deklaraciju o zaštiti rijeka, koju je jednoglasno usvojila Narodna skuština Republike Srpske i istakla važnost građenja pozitivnog odnosa prema životnoj sredini.

Radna verzija Rezolucije dostavljena je u lokalni parlament prošle godine.