latinica  ћирилица
25/02/2021 |  13:59 | Autor: SRNA

Selaković: EU da pokaže spremnost za otvaranje poglavlja sa Beogradom

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković zatražio je u razgovoru sa generalnim sekretarom Evropske službe za spoljne poslove /EEAS/ Stefanom Saninom podršku da se pokaže spremnost EU da Srbija otvori nova pregovaračka poglavlja.
Nikola Selaković (Foto: N1) -
Nikola Selaković (Foto: N1)

Selaković je podsjetio da tokom prošle godine nije otvoreno nijedno pregovaračko poglavlje, kao i da je Srbija u ovom trenutku spremna za otvaranje pet poglavlja za koja je podnijela pregovaračke pozicije.

U razgovoru putem video-veze, šef srpske diplomatije rekao je da reforme ostaju u fokusu Vlade Srbije, sa posebnim akcentom na vladavinu prava, ali je istakao da značajan napredak Srbije postignut u reformskom procesu nije praćen odgovarajućom dinamikom pristupnih pregovora sa EU, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Selakoivć je podsjetio da je, s ciljem unapređenja i ubrzanja pristupnog procesa, Srbija prihvatila novu metodologiju i očekuje da uskoro dobije razjašnjenja Evropske komisije o njenoj primjeni na pregovarački proces.

On je pozvao EU da nastavi sa primjenom Ekonomskog-investicionog plana za Zapadni Balkan koji će podstaći dalji ekonomski rast, te istakao da Srbija pridaje veliki značaj regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu i želi punu integraciju u EU.

Selaković je zahvalio na pozivu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja da posjeti Brisel i izrazio očekivanje da će posjeta biti realizovana u najskorijem periodu.

Govoreći o odnosima sa Prištinom, Selaković je naglasio da je Srbija posvećena dijalogu koji teži održivom kompromisnom rješenju, istakavši da je Beograd ispunio svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, ali da, s druge strane, ni skoro osam godina od postizanja dogovora, Zajednica srpskih opština nije uspostavljena.

On je ukazao da dijalog karakteriše nedostatak povjerenja, a izjave o takozvanoj velikoj Albaniji, koje dolaze od pobjednika izbora na Kosovu i Metohiji, kao i izostanak reakcije EU na to, ne doprinose izgradnji povjerenja.

Selaković je rekao i da Beograd podržava rad specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka i da je spreman da sarađuje sa svim akterima međunarodne zajednice koji mogu da pomognu u rješavanju otvorenih pitanja sa Prištinom, pri čemu za Beograd Brisel ostaje centralno mjesto za dijalog.