latinica  ћирилица
25/02/2021 |  14:07 ⇒ 20:07 | Autor: SRNA

U Beogradu uručene Vukove nagrade

Vukove nagrade za 2020. godinu, koje dodjeljuje Kulturno-prosvjetna zajednica Srbije za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru, svečano su danas uručene u Beogradu.
Vukove nagrade za 2020. - Foto: SRNA
Vukove nagrade za 2020.Foto: SRNA

Na svečanosti u zgradi Predsjedništva Srbije, pojedincima i institucijama su uručene Vukova nagrada, Izuzetna Vukova nagrada i Povelja, 57. po redu.

Laureati Vukove nagrade za 2020. godinu su akademski slikar Miladin Mikan Aničić, istoričar književnosti akademik Zlata Bojović, akademski slikar Ljiljana Bursać, teatrolog, filmolog, književnik i prevodilac Zoran Đerić i muzikolog i muzički kritičar Gordana Krajačić.

Među dobitnicima ove nagrade su i istoričar književnosti, sociolog i filozof Nebojša Kuzmanović, glumica Vjera Mujović, kompozitor, muzički pedagog i dirigent Nemanja Savić, naučni radnik Svetomir Stamenković i književnik Slobodan Stanišić.

Dobitnici Izuzetne Vukove nagrade su Gradska biblioteka Novi Sad, Karić fondacija i Međuopštinski istorijski arhiv Čačak, saopšteno je iz Kulturno-prosvjetne zajednice Srbije.

Povelju su dobili urednik i voditelj Јasmina Nikitović Stojčić i publicista Milijan Stojanić.

Obraćajući se na skupu, ministar kulture i informisanja Srbije Maja Gojković čestitala je svim ovogodišnjim dobitnicima i poručila im da su, ne samo nosioci vrijednih priznanja, već i nastavljači Vukovog djela, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja.

- Vi ste neimari naše kulture i čuvari naše kulturne baštine za buduće generacije - navela je ona, te dodala da je Ministarstvo kulture i informisanja čvrsto opredijeljeno ka osnaživanju oblasti kulturnog nasljeđa i savremenog stvaralaštva, "kao dvije žile kucavice svake kulture".

Gojkovićeva je istakla doprinos ovog priznanja u vrednovanju dostignuća iz srpskog stvaralaštva, njegovanja tradicije i predstavljanja srpske kulture u svijetu, te podsjetila da su Vukovu nagradu ponijeli velikani srpske kulture kao što su nobelovac Ivo Andrić, Desanka Maksimović, Vasko Popa i Dobrica Ćosić.

Ona je napomenula da Ministarstvo kulture i informisanja aktivno radi na decentralizaciji kulturnog života, kao i jačanju kulturne diplomatije, a veoma je bitan pravac razvoja kulture uvođenje umjetnosti i kulturnih sadržaja u škole, imajući u vidu da je obrazovanje jedna od ključnih uloga ustanova kulture.

- Ukoliko želi da ima visoke domete, kulturna scena ne sme da bude ni rob pseudoelite niti treba da bude usmerena isključivo na domaću publiku. Kultura mora da pripada svima, a kvalitetni kulturni sadržaji su najefikasniji put za bolju sliku o našoj zemlji u međunarodnim okvirima - istakla je ona.

Kulturno-prosvjetna zajednica Srbije 57. put dodjeljuje Vukove nagrade za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru.

Nagrade je 21. decembra 2020. godine dodijelio žiri u sastavu filolog i orijentalista Darko Tanasković /predsjednik/, te književnik Milovan Vitezović, izdavač iz Novog Sada Zoran Gutović, muzički umjetnik Uroš Dojčinović, muzički umjetnik Bora Dugić, književnik Selimir Radulović, profesor na Vojnomedicinskoj akademiji Elizabeta Ristanović, slikar Radovan Trnavac Mića i slikar i vajar Miloš Šobajić.