latinica  ћирилица
25/02/2021 |  14:32 ⇒ 20:06 | Autor: SRNA

Specijalizovano plutajuće vozilo čisti otpad na Drini (VIDEO)

Na drinskom jezeru u Višegradu, nedaleko od preduzeća "Hidroelektrane na Drini", počelo je čišćenje plutajućeg otpada uz pomoć specijalnog plovnog vozila, koje je za ove namjene obezbijedila njemačka fondacija "Evervejv", u saradnji sa "Vodama Srpske" i preduzećem "Јokić invest".
Višegrad - počelo čišćenje plutajućeg otpada - Foto: SRNA
Višegrad - počelo čišćenje plutajućeg otpadaFoto: SRNA

Izvršni direktor za investicije i razvoj Elektroprivrede Republike Srpske Јovica Vlatković rekao je da problemi na višegradskom jezeru nisu uzrokovani njihovim radom nego je otpad došao rijekom Lim, iz gradova Bijelo Polje, Prijepolje, Priboj.

- Ovu situaciju moramo zajednički riješiti - naglasio je Vlatković i dodao da su opredjeljeni da podrže svaku inicijativu koja će doprinijeti rješenju ovog ekološkog problema.

On je naveo da je direktor "HE na Drini" i u prethodnom periodu pokazao snalažljivost i opredijeljenost da na što kvalitetniji način sanira i spasi jezero.

Klemens Fajgl, jedan od osnivača "Evervejva" iz Njemačke, pojasnio je da su obezbijedili brod koji radi uz pomoć vještačke inteligencije i može da skupi 20 tona otpada za dan.

- Došli smo na inicijativu lokalne vlasti i preduzeća `Јokić invest` i bez njihove pomoći ne bi bili u mogućnosti da pomognemo u sanaciji ovog ekološkog problema - naglasio je Fajgl.

Direktor preduzeća "HE na Drini" Nedeljko Perišić rekao je da će sav materijal koji bude izvađen iz Drine biti recikliran i tretiran prema najboljim evropskim i ekološkim standardima, kako ne bi kontaminirali vode i zemljište opštine Višegrad, ali i Republike Srpske.

On smatra da su problem divlje i nelegalne deponije na obalama rijeke Drine i svih njenih pritoka, te je naveo da će i ubuduće insistirati na rješavanju problema plutajućeg otpada na rijeci Drini.

Perišić je zadovoljan što danas operativa ovog preduzeća, "Evervejva", "Јokić investa" iz Zvornika i lokalnog preduzeća "Omorika" rade sinhronizovano na rješavanju ovog problema.

Јelena Vićanović, načelnik Odjeljenja za zaštitu i korištenje voda Јavne ustanove "Vode Srpske", objasnila je da su ovu aktivnost podržali da bi u što kraćem periodu bila uklonjena što veća količina otpada koji višestruko negativno utiče na kvalitet vode, a samim tim na zdravlje ljudi, biljni i životinjski svijet i ostavlja ekonomske posljedice.

- Naša namjera, na čemu instistramo, jeste uklanjanje uzroka ovakvih pojava i radimo na tome da se spriječi ulaz otpada u vodotok, a ne da uporno saniramo posljedice - naglasila je Vićanovićeva i dodala da je na tom putu potrebno angažovanje svih nivoa vlasti.