latinica  ћирилица
25/02/2021 |  14:36 ⇒ 14:37 | Autor: SRNA

Navršilo se 29 godina od ubistva srpske porodice Radosavljević

Navršilo se 29 godina od kada je pripadnik Hrvatske vojske Јožica Mudri na današnji dan 1992. godine u Daruvaru likvidirao četvoročlanu srpsku porodicu Radosavljević sa dvoje maloljetne djece, a osuđen je na 15 godina zatvora za klasična krivična djela, ali ne i za ratni zločin.
Veritas (foto: veritas.org.rs) -
Veritas (foto: veritas.org.rs)

Dokumentaciono-informativni centar "Veritas" ocijenio je da ubistvo Radosavljevića spada u najmonstruoznije likvidacije porodica u ratu devedesetih na području Hrvatske i Republike Srpske Krajine zbog njihove etničke pripadnosti.

Na današnji dan 1992. godine ubijeni su tada tridesetšestogodišnji otac Rade Radosavljević, majka Јovanka /32 godine/ i dva njihova sina - Dejan /14/ i Nenad /10 godina/.

Toga dana, oko 19.15 časova, u kuću Radosavljevića navratio je dvadesetogodišnji Јožica Mudri u uniformi vojnog policajca i u toku višečasovnog razgovora sa vlasnikom kuće, motivisan činjenicom da su Radosavljevići srpske nacionalnosti, izvadio pištolj iz futrole i iz neposredne blizine u njih ispalio 11 metaka pucajući im u glave.

Pošto je dječak Dejan i nakon pucnjave davao znakove života, Mudri mu je kuhinjskim nožem zadao još osam ubodnih rana po grudnom košu i stomaku.

Zatim je tijela mrtvih Radosavljevića složio po podu trpezarije jedno do drugog i minirao ih plastičnim eksplozivom, što je prouzrokovalo njihovo komadanje i oštećenje cijele kuće, navodi "Veritas".

Nakon toga čina, ubica je iz kuće Radosavljevića ukrao video-rekorder i daljinski upravljač i odnio ih na poklon svojoj djevojci Tajani Biljan.

U saopštenju je napomenuto da je ubica odavno izašao iz zatvora i danas živi u Daruvaru kao ugledan domaćin i "zaslužni učesnik `domovinskog rata`", a ne propušta priliku da se Radetovoj sestri Milici prilikom susreta ne nasmije u lice.

Ubica Јožica Mudri pravosnažno je osuđen pred sudom u Bjelovaru 7. januara 1994. godine prvobitno na 13 godina zatvora, da bi mu Vrhovni su preinačio kaznu na 15 godina zatvora.

Tom presudom je proglašen krivim za četiri djela ubistva, jedno teško djelo protiv opšte sigurnosti i jedno djelo krađe.

"Veritas" je napomenuo da je Јožica Mudri sam osuđen za ovaj zločin, iako je u toku krivičnog postupka tvrdio da se na likvidaciju Radeta Radosavljevića odlučio nakon što mu je njegov komandir Miroslav Guberović u jednom lokalu rekao da "večeras mora likvidirati tog smrada", misleći na Radeta.

Ubica je rekao da mu je Guberović u tu svrhu dao i kola na raspolaganje i pripadnika njihove jedinice Miroslava Moulisa da mu pokaže Radetovu kuću.

Otac ubijenog Radeta, Petar Radosavljević i sestra Milica po pravosnažnosti presude podnijeli su tužbu protiv Hrvatske radi naknade štete, ali je taj zahtjev sud u Bjelovaru odbio.

Pošto je otac Petar u međuvremenu umro, zahtjev sestre Milice u cjelosti je odbio sud u Bjelovaru, koji je presudio da ona državi Hrvatskoj mora da nadoknadi trošak parničnog postupka u iznosu od oko 25.000 evra, pošto je izgubila sve sporove.

U obrazloženju suda iz 2007. godine navedeno je da sestra Milica nema pravo na odštetu jer u trenutku smrti nije živjela sa bratom i njegovom porodicom, te da joj ne pripada ni pravo na nematerijalnu štetu kao nasljednica oca Petra, a takav stav su zauzeli i Vrhovni i Ustavni sud Hrvatske.

"Veritas" je podsjetio i na slučaj Pele Medaković, majke ubijene Јovanke, koja je takođe tužila Hrvatsku za naknadu štete zbog ubijene kćeri i dva unuka, ali je drugostepenom presudom njena tužba u cjelosti odbijena, a njoj naloženo da državi plati parnične troškove od oko 1.300 evra.

Ova organizacija, čiji je direktor Savo Štrbac, podsjeća na ubistva i drugih srpskih porodica u Hrvatskoj kao što su četvoročlane porodice Kozbašić u Petrinji u novembru 1991. godine, tročlane porodice Zec u Zagrebu u decembru 1991. godine. Tu su i likvidacije četvoročlanih porodica Čengić u Erveniku kod Knina u januaru 1992. i Olujić iz Cerne kod Županje u februaru 1992.

Supružnici u ovim porodicama bili su mješovitog hrvatsko-srpskog sastava, osim porodice Radosavljević u kojoj su oba supružnika bili srpske nacionalnosti