latinica  ћирилица
25/02/2021 |  14:42 ⇒ 14:43 | Autor: SRNA

Ratifikovati Sporazum o readmisiji sa Pakisatanom

Komisija za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dala je pozitivno mišljenje i Domu preporučila davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o readmisiji između Savjeta ministara i Vlade Pakistana.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Pozitivno mišljenje dato je i za ratifikaciju Protokola između Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i Ministarstva unutrašnjih poslova Pakistana o sprovođenju Sporazuma o readmisiji između Savjeta ministara i pakistanske Vlade.

Komisija je preporučila davanje saglasnosti za sporazume između Savjeta ministara i vlada Srbije i Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji drumskih mostova između ovih zemalja, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Pozitivna mišljenja data su i za ratifikacije Memoranduma o razumijevanju između EU kao zajmodavca i BiH kao zajmoprimca - Makrofinansijska pomoć za BiH u iznosu od 250 miliona evra, kao i Sporazuma o kreditnoj liniji između EU i BiH i Centralne banke BiH kao agenta zajmoprimca.

Pozitivna mišljenja data su i na Ugovor o zajmu za Projekat javni prevoz Sarajevo dio tri između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/, Ugovor o zajmu /Kreditna linija broj dva Agenciji za osiguranje depozita BiH/ između BiH i EBRD-a, kao i za ratifikaciju Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Velike Britanije o međunarodnom drumskom prevozu.

Članovi Komisije podržali su inicijativu poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH Predraga Kožula, kojom se zadužuje Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara da uputi apelaciju Memorijalnom centru "Јad Vašem" u Јerusalimu da na zvaničnoj stranici netačan naziva "Bosnia" zamijeni sa "Bosna i Hercegovina".

Podržana je i inicijativa kojom Predstavnički dom zadužuje Savjet ministara, te ministarstva bezbjednosti i inostranih poslova da hitno pokrenu procedure i preduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi bili potpisani sporazumi o readmisiji sa Avganistanom, Irakom, Bangladešom, Iranom, Egiptom, Tunisom, Alžirom i Marokom.

U inicijativi je navedeno da se Savjet ministara zadužuje da o preduzetim aktivnostima i njihovim učincima izvijesti Predstavnički dom najkasnije 90 dana od dana usvajanja ove inicijative.