latinica  ћирилица
25/02/2021 |  15:07 ⇒ 19:58 | Autor: SRNA

Dodik: BiH će tužiti Kovaks ako probije rok za isporuku vakcina

Na današnjem sastanku članova Predsjedništva BiH sa premijerima Republike Srpske i Federacije BiH Radovan Viškovićem i Fadilom Novalićem, te predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom u Sarajevu dogovoreno je da se razmatra mogućnost nabavke vakcina i mimo Kovaks programa.
Milorad Dodik (Foto: D.S. / klix.ba) -
Milorad Dodik (Foto: D.S. / klix.ba)

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je nakon sastanka da će BiH tužiti Kovaks ako ovaj međunarodni mehanizam probije rok za isporuku vakcina BiH.

Dodik je rekao da je BiH sa stanovišta organa preduzela sve da dođe do vakcina putem Kovaksa gdje je plaćeno više od milion doza i dogovorena isporuka u prvom kvartalu ove godine.

Prema njegovim riječima, BiH sa pravom zahtjeva da se počne sa isporukom, a, ukoliko dođe do probijanja roka, tužiće program Kovaks i krenuti nadoknadu.

- Dogovoreno je da se sa svim poznatim proizvođačima vakcina uspostavi kontakt - i sa Rusijom i sa Kinom i drugima i da pokušamo sa svim destinacija nabaviti određenu količinu - rekao je Dodik.

On je istakao da zbog problema sa nabavkom vakcina nije pokazana diplomatska nemoć, već bespotrebno povjerenje u program Kovaks koji su kreirale UN.

- Nije tačno da BiH nema kapaciteta da prihvati te vakcine! Sa proizvođačem Fajzer i drugim dogovoreno je da oni to isporuče BiH, a smještaj i ostalo pripada nama, a ne njima - pojasnio je Dodik.

On je ocijenio da je to samo izvlačenje onih koji se već pokazuju nekorektnim, ali da dogovor o nabavci još važi, jer je postignut u septembru kada nije ni bilo verifikovane vakcine.

- Na zajedničkom sastanku smo dogovorili da Savjet ministara sve vakcine koje se nabave sa bilo kog nivoa oslobodi PDV-a, jer se vakcine daju besplatno pa bi to bio samo još dodatni trošak - istakao je Dodik.

On je podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio 5.000 doza vakcina za FBiH, pošto i Republike Srpske već koristi 5.000 doza za svoje zdravstvene radnike.

- Učesnici sastanka prihvatili su tu ponudu i ostalao je da Vlada FBiH uputi zahtjev za isporuku putem Savjeta ministara ili na neki drugi način kako smatraju da je to pogodno i kako bi bile isporučne u roku od nekoliko dana - rekao je Dodik.