latinica  ћирилица
25/02/2021 |  15:43 ⇒ 19:41 | Autor: RTRS

Višković: Srpska uspješno nabavlja vakcine i sprovodi plan imunizacije

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Sarajevu da Srpska uspješno nabavlja vakcine za svoje građane, da 28. februara dolazi još 20.000 doza, te da se vakcinacija obavlja po usvojenom planu Vlade.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Višković je rekao da su se vlasti u Republici Srpskoj odlučile na samostalnu nabavku vakcine kada su vidjele da je zakazao proces putem Kovaks mehanizma, te da su vrlo brzo obezbijedile veletrgovca.

- Već smo dobili prve količine vakcina, 28. februara dolazi još 20.000, a sutra ću imati informaciju kada je sljedeća isporuka. Mi idemo svojim putem - izjavio je Višković nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom, te premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem.

On je rekao da je u ugovoru koji je Ministarstvo civilnih poslova potpisalo sa Kovaksom naveden rok - prvi kvartal 2021. godine, ali da je danas na sastanku odlučeno da bude upućeno pismo Kovaksu i da se traži da ispuni preuzete obaveze.

Višković je ponovio da nije bilo razloga da BiH ne dobije vakcine na vrijeme, jer je Republika Srpska na vrijeme sve ispoštovala, iako se u Federaciji BiH kasnilo.

- Mi smo avansno platili 1.230.000 doza za BiH i to je bilo dovoljno za 20 odsto stanovništva - pojasnio je Višković.

Višković je rekao da Srpska pregovara sa svim proizvođačima vakcina, te da bi se uskoro mogla očekivati i nabavka kineske vakcine.

- Građani Republike Srpske neće morati da čekaju. Sad će krenuti kontinuirana isporuka i ući ćemo u plan vakcinacije onakav kakav je donijela Vlada - poručio je Višković.

Predsjednik Vlade Republike Srpske je rekao da je danas na sastanku pokazana spremnost da Krajina grup bude veletrgovac za uvoz i kineske i ruske vakcine za cijelu BiH.